Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Blood 2018 Blood February 15, 2018

Blood

Blood February 15, 2018

15.02.2018

Fc nezávislá imunitní trombocytopenie vyvolaná mechanomolekulární signalizací v trombocytech

http://www.bloodjournal.org/content/131/7/787

Imunitní trombocytopenie (IPT) je autoimunitní onemocnění charakterizované autoprotilátkami indukovanou clearance trombocytů. Někteří pacienti s ITP nereagují na standardní imunosupresivní terapii, např. podávání intravenózních imunoglobulinů. Tito pacienti mívají autoprotilátky namířené proti LBD GPIbα (ligand-binding domain of glycoprotein Ibα), hlavní podjednotce mechanoreceptorového komplexu GPIb-IX.
V tomto článku autoři popisují, že anti-LBD monoklonální protilátky jako 6B4 aktivují GPIb-IX, což je proces závislý na proudění krve/tření, a indukují IVIG rezistentní trombocytovou clearance. Před vazbou musí dojít prouděním krve k odhalení MSD (juxtamembrane mechanosensory domain) na GPIbα. Během flowcytometrie a agregometrie se také ukázalo, že 6B4 udržují přemostění trombocytů i v krevním proudu.



Na APRIL založený chimérický antigenní receptor pro duální vazbu BCMA a TACI u mnohočetného myelomu

http://www.bloodjournal.org/content/131/7/746

BCMA (B-cell maturation antigen) je slibným terapeutickým cílem u pacientů s mnohočetným myelomem, ale exprese je variabilní, což může vést k relapsům. Cílení na dva nádorové antigeny snižuje riziko „úniku“ nádoru. APRIL (a proliferation-inducing ligand) je přirozený vysoce afinní ligand pro BCMA a TACI (transmebrane activator and calcium-modulator and cyclophilin ligand). Autoři kvantifikovali expresi BCMA a TACI na primárních myelomových buňkách (n=50), všechny exprimovaly BCMA a 39 z nich také exprimovalo TACI. Byl vytvořen na APRIL založený CAR (ACAR, chimeric antigen receptors), díky kterému dochází k zabití buněk exprimujících buď BCMA, nebo TACI. ACAR byl testován jak in vitro na myelomových buňkách, které propadaly cytolýze, tak intramedulání myelomový model. V něm se ukázalo, že ACAR T lymfocyty způsobují regresi nádoru do dvou dní. In vivo modely potvrdily totéž. U myší BCMA+TACI− i BCMA−TACI+ došlo ke clearance nádorových buněk. ACAR je tedy slibnou léčbou i pro pacienty.

Bibliografické údaje:

Titul: Vol 131, Issue 7: 711-838
Vydavatel: American Society of Hematology
ISBN: 1528-0020
Odkaz na stránky: http://www.bloodjournal.org/content/131/7