Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Blood 2018 Blood February 08, 2018

Blood

Blood February 08, 2018

08.02.2018

http://www.bloodjournal.org/content/131/6/686

Myosin IIa je kritický pro cAMP mediovanou endoteliální sekreci von Willebrandova faktoru

Nesvalový myosin II je zapojen do regulace uvolnění von Willebrandova faktoru z endoteliálních Wiebel-Paladových tělísek. Role izoformy myosinu IIa zatím však nebyla definována. Myosin IIa je exprimován endoteliálními buňkami a nezbytný pro cAMP mediovanou endoteliální sekreci vWF. Snížení produkce myosinu IIa suprimuje forskolinem a adrenalinem indukovanou vWF sekreci. KO myši na endoteliální specifický myosin IIa mají narušené adrenalinem stimulované uvolnění vWF, což prodlužuje čas krvácení. Byly provedeny další studie, které potvrdily, že deficit myosinu IIa narušuje periferní lokalizaci Rab27+ WPBs okolo stresových vláken. Stimulace cAMP agonistou podporuje formaci funkční aktinové sítě, která je derivovaná z preexistujících kortikálních aktinových filament okolo WPB, facilituje fúzi a následnou exocytózu. Výsledky tedy ukazují novou funkci myosinu IIa v regulaci WPB pozice a interakce s aktinovými filamenty a exocytózu vezikulí.


http://www.bloodjournal.org/content/131/6/621

Fyziologická Srsf2 P95H exprese způsobuje narušení funkce hematopoetických kmenových buněk a aberantní splicing RNA u myší

Mutace ve splicing faktorech je charakteristická pro myelodysplastické syndromy MDS, její role ve vývoji MDS zatím nebyla přesně popsána. Autoři zjišťovali následky exprese mutované Srsf2 u myší. Myši nesoucí heterozygotní mutace Srsf2 P95H vykazují redukované počty hematopoetických kmenových a progenitorových buněk. Stejně tak je patrný defekt v diferenciaci. Srsf2 mutované hematopoetické kmenové buňky mají narušenou dlouhodobou rekonstituci v porovnání s kontrolou v kompetitivní repopulační studii. U Srsf2 mutantních myší se nerozvinul MDS, ale pokud byly jejich kmenové buňky přeneseny do letálně ozářených myší, tyto trpěly anémií, leukopenií a erytroidní dysplazií. RNA sekvenování Srsf2 mutovaných hematopoetických kmenových buněk odhalilo abnormální splicing a rozdílně exprimované geny. Studie dokládá, že Srsf2 mutace vede k narušení funkcí hematopoetických kmenových buněk vlivem abnormálního RNA sestřihu a exprese. To vede k deregulaci hematopoézy a rozvoji MDS fenotypů.

Bibliografické údaje:

Titul: Vol 131, Issue 6: 589-710
Vydavatel: American Society of Hematology
ISBN: 1528-0020
Odkaz na stránky: http://www.bloodjournal.org/content/131/6