Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Blood 2017 Blood

Blood

Blood

26.10.2017

TP53 mutace pomůže identifikovat mladší pacienty s lymfomem z plášťových buněk, kteří nebudou profitovat z intenzitní chemoimunoterapie

I přes nové postupy v léčbě lymfomů zůstává i nadále lymfom z plášťových buněk nevyléčitelným. Doposud ani nebylo možné identifikovat pacienty, kteří nebudou mít žádný benefit ze standardní léčby. V této studii hledali autoři marker, kterým by bylo možné pacienty „najít“. Byly odebrány vzorky kostní dřeně od 183 pacientů a hodnotila se prognostická váha opakujících se genetických aberací. V univarietním modelu se prokázalo, že mutace TP53(11%) a NOTCH1 (4%) i delece TP53 (16%) a CDKN2A (20%) jsou významně asociovány s horším výsledkem v léčbě. V multivarietní analýze se našla pouze spojitost s mutací v TP53 a jejím vlivem na celkové přežití. Pacienti s mutaci TP53 mají horší prognózu, v 50 % dochází k relapsu během jednoho roku. Medián přežití je 1,8 roku v porovnání s mediánem celkového přežití u této nemoci, což je 12,7 u pacientů bez mutace. TP53 mutace je fenotyp, který je vysoce agresivní a velmi málo reaguje na léčbu cytarabinem, rituximabem a autologní trasnplantací kmenových buněk. Tito pacienti by měli být zařazováni do skupin v klinických studiích na hledání nového léčivého přípravku.
http://www.bloodjournal.org/content/130/17/1903


Aktin vázající protein profilin 2 je nový regulátor homeostázy železa

Buněčná homeostáza železa je kontrolována železo regulujícími proteiny IRP1 a IRP2, které vážou IRE (cis-regulatory iron-responsive elements) na cílové mRNA. Autoři identifikovali mRNA pro profilin 2, která kóduje aktin vázající protein, který je zapojen do endocytózy a uvolnění neurotransmiterů. Popsali jej jako s IRP interagující transkript a dále sledovali jeho zapojení do metabolizmu železa. Pokusy se prokázalo, že Pfn2 mRNA nese konzervovaný region IRE a exprese Pfn2 mRNA je signifikantně snížená v duodenálních vzorcích od myší, u nichž došlo k IRP ablaci. To dává tušit, že IRPs mají pozitivní vliv na Pfn2 mRNA expresi in vivo. Zvýšená exprese Pfn2 mRNA v HeLa a Hepa1-6 buňkách redukuje množství metabolicky aktivního železa. U Pfn2 mRNA deficitních myší došlo k akumulaci železa v různých okrscích v mozku (střední mozek, hipokampus, bulbus olfactorius) a redukci zásob železa v játrech bez anémie. Došlo k nárůstu produkce ferroportinu ve slezině, patrně jako kompenzační prvek k udržení hematopoezy. Výsledky ukazují, že exprese Pfn2 je kontrolována IRPs in vivo a vede k udržení homeostázy železa v buněčných liniích a u myší.
http://www.bloodjournal.org/content/130/17/1934

Bibliografické údaje:

Titul: Vol 130, Issue 17: -1958
Vydavatel: American Society of Hematology
ISBN: 0006-4971
Odkaz na stránky: http://www.bloodjournal.org/content/130/17