Medindex pro lékaře Knihy: Novinky Elsevier (UK) VIRAL PATHOGENESIS: FROM BASICS TO SYSTEMS BIOLOGY, 3rd edition

VIRAL PATHOGENESIS: FROM BASICS TO SYSTEMS BIOLOGY, 3rd edition

VIRAL PATHOGENESIS: FROM BASICS TO SYSTEMS BIOLOGY, 3rd edition

28.01.2016

Kniha je ve svém třetím vydání opět aktualizována tak, aby byly pokryty veškeré nové poznatky z této oblasti.
Kniha pokrývá klíčová témata týkající se virů samotných (historický vývoj oboru, klasifikaci virů, epidemiologii), molekulární biologie, interakce mezi virem a hostitelem (např. přenos, průnik viru do buňky, replikace a uvolnění), signalizace hostitelských buněk a vytváření signalizačních interakčních molekulárních sítí (reakce vrozené i adaptivní imunity na přítomnost virů, tvorba interferonů, protilátek). Krom jiného jsou probrány i následky virových infekcí v podobě imunopatologií, např. viry indukovaná imunosuprese (i u virů non-HIV), onkogeneze…
Též je zahrnuta problematiky genetiky hostitele, která podmiňuje vývoj a průběh virové choroby. Velká část textu je věnována virologickému výzkumu, biomedicínské etice, problematice veřejného zdraví. Samozřejmě nechybí kapitoly zachycující molekulární profilaci, genomové sekvenování a další metody včetně využití zvířecích modelů a vývoje vakcín.
V neposlední řadě je pak pozornost věnována i léčbě virových onemocnění a možné postupy, které jsou ve fázi výzkumů (např. aplikace geneticky do patogeneze a léčby virových infekcí).
Šíří záběru a témat se z knihy stává dobrý pomocník nejen pro lékaře a vědce z oboru, ale pro všechny, které tato problematika či výseky z ní zajímá.

(obálka: http://store.elsevier.com)

Bibliografické údaje:

Autor: Michael G. Katze, ‎Marcus J. Korth et al.
Vydavatel: Academic Press/Elsevier
Počet stran: 366
ISBN: 9780128009642
Odkaz na stránky: http://store.elsevier.com/Viral-Pathogenesis/isbn-9780128009642/
Cena: €61,16