Medindex pro lékaře Knihy: Novinky Maxdorf (ČR) ULTRAZVUK HRUDNÍKU V KLINICKÉ PRAXI

ULTRAZVUK HRUDNÍKU V KLINICKÉ PRAXI

ULTRAZVUK HRUDNÍKU V KLINICKÉ PRAXI

02.05.2016

Ultrazvuk je díky své dostupnosti a neinvazivitě v mnoha případech vyšetřením první volby. Není však často využíván při vyšetření plic. Přítomnost kyslíku v nich dělá z plic orgán nevhodný pro vyšetření ultrazvukem. Kvalita ultrazvukových přístrojů se však v průběhu let velmi posunula a UZ je nyní využívám i v intenzivní péči a v pneumologii. Kniha přináší informace klinickým lékařům o možnostech využití UZ v praxi u pacientů s nemocemi nitrohrudí.
První část knihy popisuje princip použití UZ, výběr UZ přístroje, ekonomické náklady použití aj.
Druhá část se věnuje použití UZ při vyšetření plic, ovládání UZ přístroje, držení sondy, pozice pacienta, postup při vyšetření a hlavně pak interpretace výsledků získaných při UZ plic. Nechybí ani popis okolností zhoršujících obraz UZ.
Další části knihy se již zabývají jednotlivými nálezy, ať už záležitostmi statickými, či dynamickými. Popsány jsou normální nálezy v UZ hrudní stěně, prsu, bránice, plic, dále i patologické procesy. UZ je vhodný pro diagnostiku pleurálního výpotku, patologií na pohrudnici, při vyšetření plic, např. alveolo-intersticiální syndrom, plicní abscesy, embolizace, nádory, atelektázy aj. Je možné též zvolit endobronchiální UZ. UZ je krom diagnostiky možné využít i jako navigaci při punkcích, kanylacích cév aj. Kniha samozřejmě obsahuje mnohem více informací, které pomohou lékařům v klinické praxi.

(Obálka:http://eshop.maxdorf.cz/kniha/ultrazvuk-hrudniku-v-klinicke-praxi)

Bibliografické údaje:

Autor: Vratislav Sedlák, Petr Vaník a kol.
Vydavatel: Maxdorf
Počet stran: 183
ISBN: 9788073453497
Odkaz na stránky: http://eshop.maxdorf.cz/kniha/ultrazvuk-hrudniku-v-klinicke-praxi
Cena: 675 Kč