Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

11.12.2018

Zralé oligodendrocyty mohou remyelinizovat axony

Endogenní remyelinizace v CNS může vést až k obnovení funkcí, ale např. u roztroušené sklerózy nedochází ke kompletní obnově myelinu.
Podpora remyelinizace je hlavním terapeutickým cílem k obnovení funkce a ochrany axonů před degenerací. Předpokládalo se, že remyelinizace závisí na aktivitě progenitorů oligodendrocytů, z nichž vznikají oligodendrocyty schopné remyelinizovat poškozené axony. Autoři vytvořili dva zvířecí modely. V prvním byla vyvolána extenzivní demyelinizace a remyelinizace v CNS. Pokud přežily oligodendrocyty, došlo k tvorbě nové myelinové pochvy. Použitím elektronové mikroskopie se prokázalo, že oligodendrocyty jsou spojené/v kontaktu se zralou a nově vznikající myelinovou pochvou. Z toho je možné vyvodit, že buňky, které stojí za ochranou zralého myelinu a podporují obnovu nového, jsou právě oligodendrocyty. Ve druhém modelu byli využiti nehumánní primáti s deficitem B12. Podařilo se prokázat, že přežití zralých oligodendrocytů je spojené s tvorbou nových myelinových pochev na demyelinizovaných axonech. I zralé oligodendrocyty se tedy zapojují do remyelinizace.
https://www.pnas.org/content/115/50/E11807


CD226 reguluje NK buněčnou protinádorovou odpověď skrze fosforylací mediovanou inaktivací transkripčního faktoru FOXO1

NK buňky rozpoznávají nádorové buňky díky receptorům, ke kterým patří také CD226. V provedené studii autoři dokázali, že regulace cytotoxicity NK buněk přes CD226 je posílena inaktivací FOXO1. Analýzou genové exprese NK buněk izolovaných ze syngenních nádorů rostoucích ve wild-type nebo CD226-deficitních myších se prokázalo, že u CD226 deficitních myší dochází k dysregulaci exprese FOXO-1 regulujících genů. In vitro testování cytotoxicity a stimulace vedlo ke zjištění, že CD226 je potřebný pro optimální zabíjení cílových buněk, v tomto případě těch nádorových, a to díky aktivaci jeho ligandem CD155. Tato vazba vede k fosforylaci FOXO1 (inaktivaci). CD226 deficit nebo zablokování CD226 narušuje cytotoxicitu a souběžně k narušuje inaktivaci FOXO1. Inhibitory fosforylace FOXO1 ruší CD226 zprostředkovanou signalizaci a efektorovou odpověď. Tyto výsledky popisují signální cestu, v níž CD226 reguluje odpověď NK buněk proti nádorovým buňkám.
https://www.pnas.org/content/115/50/E11731

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 50
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/115/50
Půjčit si tuto knihu