Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® Časopisy NEJM

NEJM

NEJM

25.04.2019

Transplantace srdce a plic od dárců s HCV zdravým příjemcům

Srdce a plíce od dárců s virémií HCV nejsou běžně transplantovány. Nové pokroky v léčbě HCV by mohly zvýšit počty dárců právě z řad nakažených HCV nemocným bez HCV.
Autoři vytvořili studii, v níž byly transplantovány orgány od dárců s virémií HCV dospělým příjemcům bez HCV infekce. Sofobuvir-velpatasvir (pangenotypický přímo působící antivirový režim) byl aplikován do orgánů příjemců po dobu 4 týdnů a byla zahájena pár hodin po transplantaci, aby se blokovala virová replikace. Primárním výstupem bylo udržení virové odpovědi i po 12 týdnech po ukončení antivirové terapie a přežití graftu 6 měsíců po transplantaci. Studie se účastnilo 44 pacientů, 36 podstoupilo transplantaci plic a 8 transplantaci srdce. Medián virové nálože u infikovaných dárců byl 890,000 IU na mililitr. HCV genotypy byly genotyp 1 (61 % dárců), genotyp 2 (17 %) a genotyp 3 (17 %).
42 ze 44 příjemců mělo detekovatelnou HCV nálož okamžitě po transplantaci s mediánem hodnot 1800 IU. Prvních 35 pacientů, kteří byli sledováni 6 měsíců, přežilo tuto dobu a graft byl ve výborné funkci a s nedetekovatelnou HCV náloží 6 měsíců po transplantaci. Virová nálož byla nedetekovatelné přibližně od 2 týdnů po transplantaci. Nebyly zachyceny žádné závažné vedlejší účinky spojené s léčnou. Více akutních buněčných rejekcí, kvůli kterým se léčbě podávala, bylo u pacientů, kteří dostali HCV infikované plíce, než u pacientů, kteří dostali plíce od neinfikovaných dárců.
Výsledek studie dokládá, že pacienti bez HCV infekce, kteří dostanou srdce nebo plíce od dárců s HCV virémií, mohou být velmi úspěšně léčení antivirovým režimem po dobu 4 týdnů. Léčba se zahajuje během pár hodin po transplantaci a je prevencí před rozvojem infekce.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1812406

Bibliografické údaje:

Titul: VOL. 380 NO. 17
Vydavatel: Massachusetts Medical Society
ISBN: 1533-4406
Odkaz na stránky: https://www.nejm.org/toc/nejm/380/17
Půjčit si tuto knihu