Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® Časopisy NEJM

NEJM

NEJM

28.03.2019

Klinická studie zkráceného léčebného režimu u pacientů s rifampicin rezistentní TBC

Kohortové studie v Bangladéši přinesly slibná data o popisující vysokou četnost vyléčených mezi pacienty s rezistentní tuberkulózou, kteří užívali existující antibiotika v kratším režimu ne je doporučovaný WHO.
Autoři vytvořili třetí fázi noninferiorní studie, v níž bylo 383 pacientů, kteří byli zařazeni do modifikované intention-to-treat populace. Všichni měli rifampicin rezistentní TBC, která však byla citlivá na fluorochinolony a aminoglykosidy. Účastníc byli rozděleni do skupiny s krátkým nebo dlouhým režimem. Pacienti s krátkým režimem (282 pacientů, 9−11 měsíců) dostávali vysoké dávky moxifloxaciu, v kombinaci s klofaziminem, etambutolem a pyrazinamidem, v první 16 týdnech byl režim posílen kanamycinem, isoniazidem a protionamidem. 142 pacientů bylo ve skupině s dlouhým režimem, tj. 20 měsíců dle doporučení WHO. Pacienti pocházeli z Etiopie, Mongolska, Vietnamu a Jižní Afriky.
Primárním výstupem byl příznivý stav po 132 týdnech, který byl definován jako negativní kultury na M. tuberculosis. Pro účinnost kratšího režimu by svědčil rozdíl mezi skupinami o 10 % a více. Příznivého stavu bylo dosaženo u 79,8% účastníků v dlouhém režimu a u 78,8 % v krátkém režimu. Rozdíl byl 1 %.
Nežádoucí reakce grade 3 a vyšší byly zaznamenány u 45,4 % pacientů v dlouhém režimu a u 48,2 % pacientů v krátkém režimu. V krátkém režimu se častěji objevovaly odchylky v QT, jeho prodloužení. K úmrtí došlo u 8,5 % pacientů v krátkém režimu a u 6,4 % v dlouhém režimu. Získaná rezistence na fluorochinolony nebo aminoglykosidy se vyskytla u 3,3 % a 2,3 % pacientů, krátký vs. dlouhý režim.
Závěr je tedy takový, že u pacientů s TBC rezistentní na rifampicin, která je citlivá na fluorochinolony a aminoglykosidy není krátkodobý režim výhodnější než dlouhodobý, a to jak do účinnosti, tak bezpečnosti léčby
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1811867.

Bibliografické údaje:

Titul: VOL. 380 NO. 13
Vydavatel: Massachusetts Medical Society
ISBN: 1533-4406
Odkaz na stránky: https://www.nejm.org/toc/nejm/380/13
Půjčit si tuto knihu