Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® Časopisy NEJM

NEJM

NEJM

21.02.2019

Nízké dávky metotrexátu jako prevence kardiovaskulárních příhod u pacientů s aterosklerózou

Za aterotrombotickými příhodami je i probíhající zánět. Léčka kanakinumabem, což je monoklonální protilátka inhibující zánět neutralizací IL-1beta, vede ke snížení výskytu kardiovaskulárních příhod v porovnání s placebem. Autoři této studie se zaměřili také na ovlivnění zánětu a jeho tlumení. K tomu využili metotrexát.
Byla vytvořena randomizovaná, dvojitě zaslepená studie s malou dávkou metotrexátu (10‒20 mg týdně) nebo placebem. Studie se účastnilo 4786 pacientů, kteří v předešlých letech prodělali infarkt myokardu nebo trpěli multicévní koronární nemocí, navíc měli diagnostikovaný diabetes II nebo metabolický syndrom. Všichni účastníci také dostávali 1 mg folátu denně. Primárním výstupem byl výskyt nefatálního infarktu myokardu či iktu, nutnost hospitalizace pro anginu pectoris, nutnost revaskularizace nebo smrt z kardiovaskulárních příčin.
Studie byla ukončena po mediánu sledování 2,3 roku. Metotrexát nevedl ke snížení hodnot IL-1beta, IL-6 ani CPR v porovnání s placebem. U 201 pacientů s metotrexátem došlo k výskytu výše jmenovaných srdečních příhod, ve skupině s placebem se jednalo o 207 pacientů. Četnost výskytu byla 4,13 vs. 4,31/100 osob/rok. Pokud se z primárního výstupu vyjmula nutnost hospitalizace a revaskularizace, vyskytly se ostatní komplikace u 170 pacientů s metotrexátem a u 167 pacientů s placebem. Četnost výskytu byla 3,46 vs. 3,43/100 osob/rok. Podávání metotrexátu bylo spojené se zvýšením jaterních enzymů, redukci leukocytů a změny v hematokritu, došlo také ke zvýšení incidence nebazocelulárních kožních nádorů v porovnání s placebem.
Studie dokládá, že u pacientů se stabilní aterosklerózou podávání nízké dávky metotrexátu neredukuje hladinu IL-1beta, IL-6, CRP, nesnižuje ke snížení výskytu srdečních komplikací v porovnání s placebem.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1809798

Bibliografické údaje:

Titul: VOL. 380 NO. 8
Vydavatel: Massachusetts Medical Society
ISBN: 1533-4406
Odkaz na stránky: https://www.nejm.org/toc/nejm/380/8
Půjčit si tuto knihu