Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® Časopisy NEJM

NEJM

NEJM

23.01.2019

Léčba caplacizumabem u získané trombotické trombocytopenické purpury
Získaná trombotická trombocytopenická purpura (TTP) je imunitně mediovaný deficit ADAMTS13 (proteáza štěpící vW faktor). To vede k neomezené adhezi multimerů vW faktoru na destičky a k tvorbě mikrotrombózy, což je spojené s trombocytopenií, hemolytickou anémií a tkáňovou ischemií. Caplacizumab, anti-vW faktor humanizovaný, bivalentní imunoglobulinový fragment, nanolátka, inibuje interakci mezi multimery vW faktoru a trombocytů.
Byla vytvořena dvojitě zaslepená kontrolovaná studie, do níž bylo zařazeno 145 pacientů s TTP. Ti dostávali caplacizumab, 10 mg i.v. bolus a následně s.c., nebo placebo během výměny plazmy a dalších 30 dní poté. Primárním výstupem byl čas do normalizace počtu trombocytů s přerušením denní výměny plazmy během dalších 5 dní. Sekundárním výstupem byla s TTP spojená úmrtí, rekurence TTP nebo trombembolické příhody během léčebné doby.
Medián doby to normalizace trombocytů byl kratší u pacientů s caplacizumabem než u pacientů s placebem, 2,69 vs. 2,88 dne. Caplacizumab byl také spojený s 1,55x vyšší pravděpodobnost, že dojde k normalizaci trombocytů. Procento pacientů se sekundárními výstupy bylo o 74 % nižší než u placeba. Rekurence TTP kdykoli během studie byla 12 % vs. 38 % ve prospěch caplacizumabu. Refrakterní nemoc se nevyvinula u nikoho s caplacizumabem a u 3 pacientů ve skupině s placebem. Pacienti s caplacizumabem potřebovali menší počet výměn plazmy a měli kratší dobu hospitalizace. Nejčastějším nežádoucím účinkem léčby bylo mukokutánní krvácení u 65 % pacientů, to se vyskytlo i u 48 % pacientů s placebem. Během léčebné doby studie zemřeli 3 pacienti ve skupině s placebem. 1 pacient s ceplacizumabem zemřel na cerebrální ischemii po ukončení léčebné periody.
Mezi pacienty s TTP je léčba caplacizumabem spojená s rychlejší normalizací počtu trombocytů a nižší incidenci úmrtí, rekurence a tromboembolických příhod během léčebné periody.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1806311

Bibliografické údaje:

Titul: VOL. 380 NO. 4
Vydavatel: Massachusetts Medical Society
ISBN: 1533-4406
Odkaz na stránky: https://www.nejm.org/toc/nejm/380/4
Půjčit si tuto knihu