Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® Časopisy JID

JID

JID

28.12.2018

CXCL5 jako regulátor funkce neutrofilů u kožního melanomu

Melanom patří mezi agresivní typy rakoviny kůže a je spojený se změnami exprese mnohých chemokinů a chemokinových receptorů, které výrazně ovlivňují růst a šíření nádoru. Zvýšené hodnoty CXCL5 byly spojeny s mnoha druhy nádorů, v nichž podporuje proliferaci nádoru, vaskularizaci a metastazování. U některých tumorů však působí CXCL5 opačně.
CXCL5 působí také jako silný chemoatraktant neutrofilů, nádory, které exprimují ligandy CXCR2 jsou tedy zvýšení infiltrovány neutrofily. Autoři zjišťovali detaily chemokiny indukované alterace v molekulární a buněčné signatuře v nádorovém prostředí. Podařilo se jim identifikovat fenotypově a funkčně rozdílné neutrofilní subsety v primárních tumorech různých tkání. Popsali je jako s tumorem asociované neutrofily (TAN), kde mají imunosupresivní funkce.
V pokusech se zjistilo, že intenzita exprese CXCR2 ligandů na neutrofilech zvyšuje infiltraci nádorové tkáně TAN. Lokální prostředí v místě pak také moduluje fenotyp infiltrujících neutrofilů. Neutrofily exprimují PD-L1, CXCR4, CCR5, Adam17 a Nos2 a mají imunosupresivní vliv na CD8+ T lymfocyty, jejich proliferaci).
Spontánní metastazování CXCL5 zvýšeně exprimujících nádorů a kontrolních nádorů u myší bylo nižší u B16F1-CXCL5 než u kontrolních myší s nádorem (36 % vs. 62 %). Neutrofilní infiltrace byla detekování v metastázách u CXCL5 exprimujícího tumoru, a to v plicích i lymfatických uzlinách. In vitro mají nestimulované z plic derivované neutrofily vyšší produkci reaktivních kyslíkových radikálů v porovnání s nádorem asociovanými neutrofily, CXCL5 stimulace dále zvyšuje ROS hodnoty.
V případě melanomu hrají neutrofily důležitou roli, která je ovlivněná lokálními i systémovými faktory a může interferovat s terapií, která aktivuje získanou imunitu. Aktivní ovlivnění neutrofilů na protinádorové může být novou terapeutickou strategií.

https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(18)32353-4/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 139, Issue 1, p1-260, e1-e10
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 0022-202X
Odkaz na stránky: https://www.jidonline.org/issue/S0022-202X(18)X0013-X
Půjčit si tuto knihu