Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® Časopisy JACI

JACI

JACI

06.02.2019

Epitelová IL-6 trans-signalizace definuje nový fenotyp u astmatu spojený se zvýšeným zánětem v dýchacích cestách

Existují studie, které nalezly spojitost mezi IL-6, solubilních receptorem IL-6 (sIL-6R) a vážností astmatu, snížením plicních funkcí atd. Role IL-6-trans-signalizace (IL-6TS) u astmatiků zatím nebyla zkoumána.
Autoři odhalili asociaci mezi aktivací epiteliální IL-6TS cesty a molekulárními a klinickými fenotypy u astmatiků. Byla zjišťována IL-6TS genová signatura z lidských bronchiálních epitelových buněk stimulovaných IL-6 a sIL-6R. Molekulární fenotypizace byla provedena z epitelových stěrů.
Aktivace IL-6TS v epitelových kulturách redukuje epitelovou integritu a indukuje specifickou genovou signaturu, v níž jsou i geny spojené s remodelací v dýchacích cestách. IL-6TS signatura byla objevena u pacientů, u nichž je zvýšená exprese IL-6TS a s tím spojených genů, přitom není přítomen systémový zánět. IL-6TS subset byl spojený s vyšší četností exacerbací, krevní eosinofilií a infiltrací submukózy T lymfocyty a makrofágy. V bronchiálním stěru byla zvýšení aktivita genů spojených s Toll-like receptory, naopak byla snížení exprese genů souvisejících s junkcí epitelu. Koncentrace sIL-6R a IL-6 koreluje s markery, které ukazují na remodelaci a aktivaci vrozené imunity (YKL-40, metaloproteáza 3, MIP-1beta, IL-8, IL-1beta). Lokální epiteliální aktivace IL-6TS v nepřítomnosti typu 2 zánětu v dýchacích cestách definuje nový subset u astmatiků a vede k zánětu v plicích a epitelové dysfunkci.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(18)30847-9/abstract


CD300c kostimuluje IgE mediovanou aktivaci bazofilů a jeho exprese je zvýšená u pacientů s alergií na kravské mléko

Bazofily exprimují vysokoafinní receptory pro IgE (FcεRI), které hrají důležitou roli v patogenezi hypersenzitivních reakcí. Autoři identifikovali nový buněčný receptor CD300R, který moduluje IgE mediovanou aktivaci bazofilů. Byly získány vzorky krve zdravých kontrol a pacientů s alergií na kravské mléko. Z nich byly získány bazofily. Bylo potvrzeno, že bazofily exprimují aktivační receptor CD300c, jehož exprese je zvýšená po vystavení IL-3. CD300c funguje jako kostimulační molekula během IgE mediované aktivace bazofilů. Aktivace bazofilů, degranulace a tvorba cytokinů je výraznější, pokud dochází i k aktivaci CD300c, než pokuj je aktivována jen osa IgE/FcεRI. Koligace FcεRI a CD300c zvyšuje intracelulární mobilizaci kalcia a fosforylaci. Přirozené ligandy CD300c, fosfatidylserin a fosfatidyletanolamin, modulují IgE mediovanou bazofilní aktivaci. Navíc autoři zjistili, že je exprese CD300c u dětí s alergií na kravské mléko vyšší než u zdravých kontrol. Intenzita exprese koreluje s vážností hypersenzitivních symptomů.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(18)30784-X/abstract

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 143, Issue 2, p453-812
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(18)X0003-7
Půjčit si tuto knihu