Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® Časopisy Cell - Immunity

Cell - Immunity

Cell - Immunity

23.11.2018

Osa IL-23-IL-22 reguluje střevní mikrobiální homeostázu a ochraňuje před dietou indukovanou aterosklerózou

Střevní mikrobiom, komenzální bakterie, jsou zapojené do regulace imunitní odpovědi, a naopak, imunitní systém a cytokinová signalizace může ovlivnit mikrobiotu. V této studii se autoři zaměřili na cytokinovou signalizaci a mikrobiotu v patogenezi aterosklerózy. Bylo zjištěno, že IL-23 a jím ovlivněný IL-22 omezují aterosklerózu represí proaterogenní mikrobioty. Inaktivace IL-23-IL-22 signalizace vede k narušení střevní bariérové funkce,dysbióze a expanzi patogenních bakterií s jinými biosyntetickými a metabolickými vlastnostmi. To vede ke zvýšení přítomnosti proaterogenních metabolitů, jako jsou lipopolysacharidy a trimehylamin N-oxidy (TMAO). Zhoršení průběhu nemoci v nepřítomnosti IL-23-IL-22 je z části zapříčiněno také proaterogenním osteopontinem, který je kontrolován mikrobiálními metabolity. Transfer mikrobioty z IL-23 deficitních myší urychluje aterosklerózu, zatímco mikrobiální deplece nebo IL-22 suplementace redukují zánět a zlepšuje nemoc. Studie přináší důkazy o tom, že IL-23-IL-22 signalizace reguluje průběh aterosklerózy a omezuje expanzi proaterogenní mikrobioty. Ovlivnění cytokinů se může stát léčbou kardiovaskulárních nemocí.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(18)30426-6


Mikrobiotou produkovaný laktát aktivuje produkci ROS intestinální NADPH oxidázou Nox a zkracuje život Drosophile

Komenzální mikroorganismy kolonizující střevní epitel přináší mnohé benefity svému hostiteli. Změny v mikrobiotě však mohou vést k dysbióze, které je spojená s mnoha patologiemi a zkrácením života.
Peptidoglykany rozpoznávající proteiny (PGRPs) jsou důležitými regulátory komenzální mikrobioty a střevní homeostázy. Autoři zjistili, že null mutace u Drosophil PGRP-SD je spojená s přerůstáním Lactobacillus plantarum ve střevě a zkrácením doby života. L. plantarum vytváří kyselinu mléčnou, která aktivuje intestinální NADPH oxidázu Nox a to vede k tvorbě volných kyslíkových radikálů (ROS), které poškozují střevní sliznici, zvyšují proliferaci střevních kmenových buněk a stojí za dysplazií. K produkci ROS skrze Nox je potřeba oxidace laktátu hostitelskou intestinální laktát dehydrogenázou. Je zde tedy patrný host-komenzální metabolický crosstalk, který je pravděpodobně vysoce konzervativní.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(18)30432-1

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 49, Issue 5
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1074-7613
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/immunity/issue?pii=S1074-7613(17)X0012-5
Půjčit si tuto knihu