Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

23.09.2021

Layilin ukotvuje regulační T lymfocyty v kůži

Regulační T lymfocyty (Treg) osídlují také nelymfoidní tkáň, kde plní svou tlumivou funkci. Molekulární mechanismus, který odpovídá za kumulaci a udržení Treg v tkáních, zatím nebyl popsán. Autoři zjistili, že Treg sídlící v pokožce zvýšeně exprimují layilin (lektinu podobný receptor typu C). Exprese layilinu byla indukována aktivací Treg přes jejich hlavní receptor TCR v přítomnosti IL-2 nebo TGF-β. Myši s delecí layilinu v Treg vykazovaly snížení kumulace Treg v tkáních, včetně nádorové. Zvýšená aktivita imunitního systému paradoxně vytvořila mikroprostředí, které vyhovovalo dalšímu růstu nádoru.
Exprese layilinu v Treg měla velmi malý efekt na jejich aktivaci a supresivní kapacitu v pokusech in vitro. V in vivo studiích se prokázalo, že layilin mění motilitu Treg a zajišťuje jejich ukotvení v pokožce, ale zároveň snižuje jejich tlumivé funkce.
Výsledky tedy ukazují, že snížení pohyblivosti Treg snižuje jejich funkce v nelymfoidních orgánech.
https://www.jimmunol.org/content/207/7/1763


Inhibice glukózového metabolismu vede k herpetické encefalitidě

Studie vznikla za účelem odhalit, jakým způsobem dochází k encefalitidě způsobené virem herpes simplex I (HSV), když infekce začíná v periferii. V pokusu byly použity myši, které byly infikovány HSV, a navíc jim byla denně podávána 2-deoxy-D-glukóza (2DG), která inhibuje využití glukózy glykolytickou cestou. Infikován byl trigeminální ganglion (TG) a sledovalo se šíření viru, replikace, latence atd. Ukázalo se, že jsou značné rozdíly v těchto parametrech mezi myšmi s 2DG a bez 2DG. U myší bez 2DG se virus replikoval pouze v prvních dnech po infekci, zatímco u myší s 2DG byl virus aktivní i po 9 dnech a podařilo se mu proniknout do mozku. Tento stav koreloval se snížením počtu vrozených zánětlivých buněk i T lymfocytů. T lymfocyty byly navíc méně aktivní a produkovaly nižší množství IFN-γ. Výsledky prokázaly, že 2DG narušuje ochranný vliv imunitních buněk, které jsou za normálního stavu schopné kontrolovat infekci a chrání před rozšířením viru do mozku.
https://www.jimmunol.org/content/207/7/1824

Bibliografické údaje:

Titul: Vol. 207, Issue 7
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606