Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

12.08.2021

Kvalita SARS-CoV-2 specifických T lymfocytárních funkcí se liší u pacientů dle závažnosti průběhu onemocnění, T lymfocyty exprimující koinhibiční receptory jsou vysoce aktivované

Antigen specifické T lymfocyty jsou důležité pro monitorování protivirové imunity a tvorbu vakcín. SARS-CoV-2 vyvolává silnou T lymfocytární odpověď. Autoři porovnávali efektorové funkce specifických T lymfocytů exprimujících koinhibiční receptory, hodnotili imunogenicitu SARS-CoV-2 S, M a N peptidů ve vztahu k T lymfocytům, Th1/Th2/Th17 u pacientů s COVID-19. Analyzovány byly krevní vzorky 108 pacientů s různězávažným průběhem onemocnění. Koinhibiční receptory, např. PD-1, CTLA-4, TIM-3, VISTA, CD39, CD160, 2B4, TIGIT, Gal-9 a NKG2A, byly na CD4+ i CD8+ T lymfocytech zvýšeně exprimovány. Důležité je, že exprese koinhibičních receptorů na T lymfocytech, rozpoznávajících peptidové pooly SARS-CoV-2 (M/N/S), byla spojena se zvýšenou frekvencí T lymfocytů produkujících cytokiny. Autoři vylučují, že u pacientů s COVID-19 dochází k vyčerpání T lymfocytů. Navzdory interindividuálním rozdílům v T lymfocytární odpovědi na virové peptidové pooly byl fenotyp Th2 spojen s asymptomatickým a mírnějším onemocněním, zatímco robustní fenotyp Th17 byl spojen s těžkým onemocněním, což může potencovat hyperzánětlivou odpověď u pacientů přijatých na jednotku intenzivní péče. Data ukazují, že T lymfocyty mohou u pacientů s COVID-19 hrát buď ochrannou, nebo škodlivou roli. Toto zjištění by se mohlo uplatnit v diagnostice, léčbě i profylaxi COVID-19.

https://www.jimmunol.org/content/207/4/1099


Ochrana před pneumonií způsobenou Klebsiella pneumoniae podáním mezenchymálních kmenových buněk získaných z plic

Klebsiella pneumoniae je patogen způsobující záněty plic. Stále častěji se u nich vyskytuje rezistence k antibiotikům a vznikají hypervirulentní kmeny, jejichž léčba je velmi složitá. V této studii autoři zjišťovali imunomodulační, antibakteriální funkci a terapeutický potenciál myších plicních mezenchymálních kmenových buněk (LMSCs) jednak na buněčných kulturách, a jednak in vivo na myším modelu pneumonie vyvolané K. pneumoniae. LMSCs jsou plastické, rychle proliferující, přilnavé buňky tvořící kolonie a diferencující se do osteogenních a adipogenních linií. Dle výsledků mají schopnost inhibovat lipopolysacharidy indukovanou sekreci zánětlivých cytokinů z kostní dřeně získanými makrofágy a neutrofily. LMSCs inhibovaly růst K. pneumoniae lépe než neutrofily. Dokázaly bakterii fagocytovat a intracelulárně zabíjet. Adoptivní transfer LMSCs do myší infikovaných K. pneumoniae zlepšil přežití myší, snížil zánět a infiltraci plic zánětlivými buňkami, poklesla produkce zánětlivých cytokinů a v plicní i mimoplicní tkáni bylo mnohem méně lézí. Výsledky tedy ukazují, že LMSCs vykázaly u bakteriální pneumonie protektivní účinek.

https://www.jimmunol.org/content/207/4/1112

Bibliografické údaje:

Titul: Vol. 207, Issue 4
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/207/4