Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

13.04.2021

Neutrofily a IL-1alfa regulují homeostázu surfaktantu během kouření

Cigaretový kouř indukuje zánět v dýchacích cestách, který je spojen s rychlou a dlouhotrvající infiltrací tkáně neutrofily a uvolněním IL-1alfa, což narušuje homeostázu surfaktantu. Autoři zjišťovali přesné zapojení neutrofilů a IL-1alfa do udržení homeostázy plicního surfaktantu. Podařilo se zjistit, že neutrofily in vitro i in vivo aktivně internalizují fluorescenčně značené složky surfaktantu. IL-1alfa je potřebný pro zvýšení produkce surfaktantových proteinů SP-A a SP-D. Deplece neutrofilů během expozice cigaretovému kouři vede k dalšímu zvýšení SP-A hladin v bronchoalveolární laváži, kde byly také zachycené zvýšené hladiny IL-1alfa, CCL2, GM-CSF a G-CSF. Krom těchto faktorů byla u myší s deplecí neutrofilů také výraznější exprese Mmp12 makrofágy, jedná se o proteázu, která je spojená s emfyzémem. Blokáda IL-1alfa vedla ke snížení Mmp12.
Data naznačují, že neutrofily a IL-1alfa signalizace jsou aktivně zapojené do homeostázy surfaktantu a nepřítomnost neutrofilů v plicích během expozice cigaretovému kouři vede k IL-1alfa dependentní exacerbaci a zánětlivé odpovědi.
https://www.jimmunol.org/content/206/8/1923

OTUD1 reguluje antimykotickou vrozenou imunitu přes deubiquitinaci CARD9

CARD9 je důležitý adaptorový protein, který je zapojen do vrozené imunity namířené proti fungálním infekcím, které jsou zprostředkovány přes C-typ lektinových receptorů. Aktivita CARD9 je regulována ubiquitinací a proces deubiquitinace zatím nebyl blíže popsán. Autorům se podařilo identifikovat ovariální nádorovou deubiquitinázu 1 (OTUD1), která je důležitým regulátorem CARD9. OTUD1 přímo interaguje s CARD9, a přitom štěpí polyubiquitinové řetězce z CARD9. To vede k aktivaci kanonické NF-κB a MAPK signální cesty. Deficit OTUD1 narušuje CARD9 mediovanou signalizaci a inhibuje syntézu prozánětlivých cytokinů po stimulaci houbovými antigeny. Otud1-/- myši byly více vnímavé k fungálním infekcím než wild-type myši.
Získaná data naznačují, že OTUD1 je důležitý regulátor vrozené imunity proti fungálním infekcím, a to díky deubiquitinaci CARD9.

https://www.jimmunol.org/content/206/8/1832

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 206,Issue 8
Vydavatel: American Association of Immunologists
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/206/8