Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

16.03.2021

Semaforin 3E chrání před chlamydiální infekcí modulací funkce dendritických buněk

V nedávných studiích se podařilo identifikovat dalšího hráče v ovlivnění imunitních reakcí, a to semaforin 3E (S3E). Funkce S3E v průběhu infekce zatím nebyla objasněná. Autoři využili myší model chlamydiové plicní infekce. Během infekce dochází k indukci S3E v plicích a jeho deficit má negativní dopad na průběh infekce, na funkci dendritických buněk (DC) a T lymfocytů. U S3E KO myší, v porovnání s wild-typy myší, se během plicní infekce Chlamydia muridarum zvýšila bakteriální nálož, došlo k závažné ztrátě hmotnosti a patologickým změnám. Závažnost infekce u SE3 KO myší koreluje s redukcí Th1/Th17 cytokinovou odpovědí, zvýšenou Th2 odpovědí a narušenou protilátkovou odpovědí. Je také zvýšen počet regulačních CD4 T lymfocytů. DC izolované z S3E KO myší exprimovaly nižší množství ko-stimulačních molekul a produkovaly nižší objem IL-12, naopak se zvýšila exprese PD-L1, PD-L2 a IL-10. Ko-kultivace DC a T lymfocytů odhalila, že DC z infikovaných S3E KO myší selhávaly v indukci Th1 a Th17 odpovědi. Po adoptivním transferu (myši dostaly DC z S3E KO myší) nebyly myši chráněny před infekcí. Data dokládají, že SE3 hraje důležitou roli v protektivní imunitě před intracelulární bakteriální infekcí modulací funkcí DC a T lymfocytárních subsetů.
https://www.jimmunol.org/content/206/6/1251

Z NK buněk derivovaný IL-10 podporuje přežití postiženého během sepse

Sepse je spojená s dysregulací imunitní odpovědi a cytokinovou bouří v reakci na systémovou infekci. Je aktivována jak zánětlivá, tak protizánětlivá odpověď. Cytokiny určují, jak závažný bude průběh sepse, zda dojde k lymfopenii, přežití postiženého a zda dojde k dlouhodobé imunoparalýze. NK buňky jsou zdrojem jak prozánětlivých (IFN-γ), tak protizánětlivých cytokinů (IL-10). Mohou tak modulovat zánětlivou odpověď ke zhoršení či zlepšení. Autoři popsali, že myší NK buňky podporují přežití septického zvířete, neboť limitují rozsah a trvání cytokinové bouře. Produkce IL-10 NK buňkami po stimulaci IL-15 je relevantní také u pacientů v sepsi a klinické manifestaci a přežití sepse.
Studie tedy popisuje roli NK buněk v kontrole systémového zánětu a mohou se stát cílem terapeutické intervence během dysregulované zánětlivé odpovědi indukované infekcí.
https://www.jimmunol.org/content/206/6/1171

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 206,Issue 6
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/206/6