Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

17.09.2020

Influenza indukuje dysfunkci alveolárních makrofágů a tím umožňuje noninvazivnímu Streptococcus pneumoniae způsobovat smrtící pneumonie

Sekundární infekce Streptococcus pneumoniae je často významnou příčinou morbidity a mortality během epidemie a pandemie chřipky. Je popsáno mnoho mechanismů, které narušují plicní epitel a vedou k dysregulaci funkcí neutrofilů a alveolárních makrofágů (AM). Základní mechanismus, jímž influenza indukuje vnímavost k sekundární bakteriální pneumonii, zatím nebyl popsán. Autoři vytvořili sérii in vivo modelů influenzy se sekundární pneumokokovou infekcí. Podařilo se jim zjistit, že spíš než k systémové supresi imunitní odpovědi dochází vlivem přítomnosti viru k aktivaci IFN-γR signalizace, která narušuje AM dependentní clearance bakterií. To samozřejmě zvyšuje susceptibilitu k pneumokokovým infekcím. Zapojení IFN-γR signalizace do průběhu influenzové infekce a zvýšení citlivosti na sekundární bakteriální infekce bylo potvrzeno také na Ifnrg1 KO myších.

https://www.jimmunol.org/content/205/6/1601



DUSP11 oslabuje LPS indukovanou aktivaci makrofágů zacílením na TAK1

DUSP11 (dual-specificity phosphatase 11) je členem rodiny atypických DUSP protein tyrozin fosfatáz. DUSP11 je známá pouze jako RNA fosfatáza, která reguluje stabilitu nekódujících RNA. Zatím nebylo popsáno zapojení DUSP11 do signalizace v imunitním systému a imunitní odpovědi. Autoři vytvořili DUSP11 deficitní myši, čímž se jim podařilo identifikovat TAK1 (TGF-β-activated kinase 1) jako DUSP11 cílový protein.
DUSP11 přímo interaguje s TAK1 a tato interakce je zvýšená po LPS stimulaci makrofágů z kostní dřeně. DUSP11 deficit zvyšuje LPS indukovanou TAK1 fosforylaci a produkci cytokinů makrofágy. Myši s tímto deficitem jsou náchylnější k rozvoji septického šoku po LPS stimulaci. LPS indukovaná tvorba IL-1β, TNF-α a IL-6 byla výrazně vyšší u DUSP11 deficitních myší v porovnání s wild-typy myšmi. Získaná data ukazují, že DUSP11 inhibuje LPS indukovanou aktivaci makrofágů zacílením na TAK1.

https://www.jimmunol.org/content/205/6/1644

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 205,Issue 6
Vydavatel: The American Association of Immunologists
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/205/6