Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

15.06.2020

Extracelulární ATP posiluje antigenem indukovanou degranulaci myších mastocytů a alergickou odpověď přes aktivaci P2X4 receptorů

Extracelulární ATP uvolněné ze stimulovaných či poškozených buněk moduluje fyziologickou odpověď přes stimulaci různých purinoreceptorů. V předešlé studii autoři prokázali, že ATP zvyšuje antigenem indukovanou degranulaci mastocytů přes purinoreceptory. V této studii autoři zjišťovali roli P2X4 receptoru v mastocytární degranulaci indukované stimulací IgE-FcεRI komplexu antigenem. Využili z kostní dřeně získaných mastocytů, které byly získány od wild type myší nebo myší s deficitem P2X4 receptorů. ATP výrazně zvýšila degranulaci indukovanou antigenem u mastocytů wild type myší, tento efekt nebyl patrný u P2X4 deficitních buněk. Stimulace P2X4 receptoru neovlivnila antigenem indukovanou odpověď spojenou se změnami koncentrace vápníku, ale zvýšila antigenem indukovanou časnou signalizaci přes fosforylaci tyrozinu na Syk a fosfolipáze C-γ. V in vivo studii se zjistilo, že systémová a intradermální pasivní anafylaktická odpověď byla výrazně snížená u P2rx4 deficitních myší. Data ukazují, že P2X4 receptor hraje důležitou roli v ATP indukované zvýšené degranulaci mastocytů v odpovědi na antigen, což vede také k aktivaci antigenem indukované alergické odpovědi.
https://www.jimmunol.org/content/204/12/3077


GPA33: marker k identifikaci stabilních lidských regulačních T lymfocytů

Foxp3 exprimující T lymfocyty (Treg) jsou ochránci imunologické tolerance. Treg mohou být tvořeny již v průběhu vývoje v thymu, thymické Treg, nebo vznikají z maturovaných konvenčních CD4+ T lymfocytů, který procházejí TGF-β indukovanou konverzí v periferii, pTreg. Myší studie prokázaly, že tTreg vykazují velmi stabilní, zatímco pTreg se mohou znovu konvertovat do konvenčních CD4+ T lymfocytů. Pro imunomodulační terapii jsou tedy využitelné hlavně tTreg. Je tedy nutné rozeznat tTreg od pTreg. Autoři analyzovaly buněčné populace proteomicky i transkriptomicky a nalezli portein GPA33, patřící do Ig superrodiny, který je exprimován na tTreg, nikoli na pTreg. Objevuje se během thymického vývoje. Treg vysoce exprimující GPA33 neprodukují efektorové cytokiny, např. IL-2, IL-17 či IFN-γ, a exprimují transkripční faktor Helios. Mají supresivní efekt, nejsou schopné produkovat prozánětlivé cytokiny a vykazují epigenetické modifikace CNS2 – enhancer genu Foxp3. Studie tedy dokládá, že tTreg je možné v krvi identifikovat podle znaku GPA33, což umožní lepší využití Treg v imunoregulační léčbě.

https://www.jimmunol.org/content/204/12/3139

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 204,Issue 12
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/204/12