Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

23.01.2020

IL-9 kontroluje autoimunitní zánět v CNS supresí produkce GM-CSF

Roztroušená skleróza je autoimunitní zánětlivé onemocnění, jehož laboratorním ekvivalentem je autoimunitní encefalomyelitida (EAE). V patogenezi hrají významnou roli Th17, které sekretují GM-CSF, čímž posilují zánět v CNS. IL-9 je cytokinem s pleiotropními účinky a předpokládá se, že kontroluje patologický zánět zprostředkovaný Th17. IL-9R deficitní myši mají mnohem těžší průběh EAE než wild type myši. V této studii se autoři zaměřili na mechanismus účinku IL-9. Podařilo se jim prokázat, že deficit IL-9R je spojený se zvýšeným počtem GM-CSF+CD4+ T lymfocytů a zánětlivých dendritických buněk v CNS. Dendritické buňky z IL-9R deficitních myší posilují produkci GM-CSF T lymfocyty a exacerbují EAE po adoptivním transferu wild-type dendritických buněk. Výsledky tedy dokládají, že IL-9 redukuje autoimunitní neurozánět pomocí suprese produkce GM-CSF CD4+ T lymfocyty, a to díky modulaci aktivity dendritických buněk.
https://www.jimmunol.org/content/204/3/531


Neutrofily zvyšují vlastní influx do místa bakteriální infekce díky produkci Cxcl2 závislé na aktivaci endozomálních TLR receptorů

Influx neutrofilů do místa infekce je základním krokem v hostitelské obraně proti patogenům, např. skupině B streptokoků a dalších extracelulárů. Pomocí myšího modelu GBS-indukované peritonitidy autoři prokázali, že chemokiny Cxcl1 a Cxcl2 hrají rozdílnou roli ve zvýšení rekrutování a antibakteriální aktivity neutrofilů. Experiment s deplecí buněk prokázal, že neutrofily mají výraznou podíl na produkci Cxcl2, ale nikoli Cxcl1 in vivo. In vitro se ukázalo, že neutrofily slabě odpovídají na přítomnost LPS, ale ve velkém tvoří Cxcl2 po vystavení GBS a jiným bakteriím, které fagocytují. Neutrofilní Cxcl2 působí autokrinně a zvyšuje vlastní produkci a antibakteriální aktivitu neutrofilů, včetně uvolnění volných kyslíkových radikálů. Neutrofily a makrofágy tvoří Cxcl1/2, za přítomnosti UNC93B1, což je chaperonový protein zapojený do signalizace endozomálních Toll like (TLR7, 9, 13) receptorů, které detekují fagocytovaného patogena uvnitř endozomu a tím se aktivuje také produkce Cxcl2. Neutrofily tedy detekují G+ a G- bakterie fagozomálními TLR, což vede k de novo syntéze Cxcl2 a následné amplifikaci rekrutování neutrofilů a zvýšení antibakteriální aktivity.
https://www.jimmunol.org/content/204/3/660

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 204,Issue 3
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/204/3