Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

15.12.2019

Chronická konzumace etanolu redukuje existující CD8 paměťové lymfocyty a je spojená s narušením ochrany proti re-expozici chřipkovému viru

Chronická konzumace alkoholu je spojená s horším průběhem během plicních infekcí. Předešlá studie na myším modelu chronického abúzu alkoholu prokázala, že primární influenza A virus (IAV) specifická CD8 T lmyfocytární odpověď je snížená. Dochází k poklesu proliferační kapacity i schopnosti zabíjet IAV cílové buňky. Zajímavé je že nedávné studie přinesly důkazy o tom, že alkoholici mají vyšší vnímavost na IAV infekci, a to i v případě že mají pre-existující imunity k IAV. Efekt chronické konzumace alkoholu však zatím nebyl přesně zkoumán. Výsledky této studie ukázaly, že myši, které již prodělaly IAV a chronicky konzumující alkohol, mají vyšší morbiditu a mortalitu po re-expozici IAV v porovnání s re-exponovanými myšmi, které nedostávaly alkohol. Tato zvýšená vnímavost je spojená jak se snížením počtu IAV specifických CD8 T lymfocytů v plicích, tak s jejich sníženou schopnosti zabíjet cílové buňky. Narušení migrace do plic je dána sníženou expresí CXCL10 a CXCL11 v plicích. Tato data demonstrují, že chronická konzumace alkoholu negativně ovlivňuje CD8 T lymfocytární paměťovou odpověď a redukuje schopnost paměťových buněk migrovat do plic, do místa infekce po opakovaném vystavení patogenu.
https://www.jimmunol.org/content/203/12/3313


Obezita moduluje intraepiteliální T lymfocyty a vývoj kolitidy po podání DSS

Obezitou trpí více než 30 % obyvatel USA, což vede k množství zdravotních komplikací. Mezi nimi jsou i narušení intestinální bariéry, což je dáváno do souvislosti s diabetem typu II a zvýšenou transepiteliální bakteriální migrací. Intestinální epitel je osídlen intraepiteliálními αβ a γδ T lymfocyty, která podporují udržení epiteliální homeostázy a chrání před infekcemi. V této studii autoři zjistili, že obezita narušuje intraepitaliální lymfocyty (IEL), jejich perzistenci a funkce. U myší s vysokotučnou dietou indukovanou obezitou byly sledovány změny imunomodulace ve střevě. Došlo k výraznému snížení αβ a γδ T lymfocytů, a to dle míry obezity. CD4+ a CD4+CD8+ αβ T lymfocyty měly menší proliferaci, navíc došlo u všech T lymfocytů, včetně γδ, k redukci exprese CD103 a CCR9. Snížení počtu IEL se objevilo po 7 týdnech podávání vysokotučné diety. Nejvýraznější pokles byl u mladých myší, které byly krmeny vysokotučnou dietou po ukončení kojení. To znamená, že u mláďat je dopad obezity na intestinální IEL vyšší než u dospělců. Dysfunkce intestinálního epitelu dělá myši vnímavější na poškození dextran sulfátem sodným (DSS), který vyvolává kolitidu. Dietou indukované snížení hmotnosti obnovilo IEL počty a CD103/CCR9 expresi a zmírnilo dopady podání DSS.
https://www.jimmunol.org/content/203/12/3427

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 203,Issue 12
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/203/12