Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

28.10.2019

https://www.jimmunol.org/content/203/9/2443

Topická adjuvantní aplikace během subkutánní aplikace podporuje tvorbu rezidentních paměťových T lymfocytů

Kožní rezidentní T lymfocyty (Trm) podporují ochranu před infekcemi. V této studii autoři zjišťovali, zda topické využití CpG oligodeoxynukleotidů (ODN) jako adjuvans generuje kožní Trm u myší. Topické nebo s.c. CpG ODN adjuvantní podání v době s.c. aplikace inj. s antigeny vede k akumulaci CD103- CD8 T lymfocytů v epidermis. Pouze myši s CpG OND podaném topicky měly vyšší množství CD103+ Ag-specifických CD8 T lymfocytů, které v epidemis perzistovaly, a zvýšil se také počet cirkulujících paměťových buněk. Tvorba Ag-specifických CD8 T lymfocytů závisela na TLR9 expresi na hematopoetických buňkách a částečně byla dependentní na expresi receptoru na stromálních buňkách. Autorům se podařilo prokázat, že lokální a systémové T paměťové lymfocyty jsou více tvořeny díky topickému podání CpG ODN během s.c. imunizace.


https://www.jimmunol.org/content/203/9/2415

TNFalfa vede k dezorganizaci lymfoidní tkáně a supresi B lymfocytů v germinálních centrech během intracelulární bakteriální infekce

Bakterie, parazité a viry způsobují dezorganizaci lymfoidní tkáně, zatím však nejsou známé mechanismy, které k tomu vedou. Autoři využili infekci Ehrlichia muris u myší. U nich došlo ke ztrátě germinálních center s B lymfocyty, což vedlo k vytvoření extrafolikulárních T-bet+CD11c plasmablastů a IgM paměťových buněk. Autoři dále ověřovali, zda se do tohoto procesu zapojuje TNFalfa. Ablace TNFalfa během infekce vede až k 8násobné expanzi GL7+CD38lowCD95+ B lymfocytů v germinálních centrech a k 2,5násobnému a 5násobnému zvýšení CD138+ plasmablastů a T-bet+ paměťových buněk. Tyto změny byly spojené s redukcí splenomegalie a s lepší organizací T a B lymfocytární zóny lymfoidních tkání, zlepšila se také odpověď na antigen. CXCL13, tj. ligand CXCR5, byl 6x vyšší po infekci, ale redukován po TNFalfa ablaci. To naznačuje, že dysregulace CXCL13 vede ke ztrátě organizace lymfoidní tkáně. T folikulární lymfocyty, které také procházejí expanzí u infikovaných TNFalfa deficitních myší, vedou také expanzi T-bet+ B lymfocytů. Studie dokládá, že TNFalfa ovlivňuje germinální centra a tím i host-patogen interakce a značné změny v cytokinové a chemokinové produkci, která alteruje organizaci lymfoidní tkáně, vývoj germinálních center a vývoj T-bet+B lymfocytů.

Bibliografické údaje:

Titul: Vol. 203, Issue 9
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/203/9