Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

17.03.2019

Inzulinorezistence makrofágů je spojená s narušením metabolismu a podpory přeměny do M2-lilke fenotypu

Obezita a inzulinorezistence ovlivňují metabolické pochody organismu, ale zda ovlivňují také metabolismus makrofágů se zatím neví. V této studii autoři ukázali, že chronická expozice makrofágů inzulinu, buď v kultuře, nebo in vivo u myší, jimž byla dietně indukována glukózová intolerance, je dělá rezistentní na signály zprostředkované inzulinem, dochází k selhání indukce fosforylace Akt2. Makrofágy bez Akt2 nebo IGF1 receptoru jsou také rezistentní na inzulin. Inzulin rezistentní makrofágy mají zvýšenou bazální mTORC1 aktivitu a získávají M2-like fenotyp a redukuje se odpověď na stimulaci LPS. Navíc mají tyto makrofágy zvýšenou glykolýzu a expresi klíčových glykolytických enzymů. Inhibice mTORC1 mění M2-like fenotyp a suprimují glykolýzu u inzulin rezistentních makrofágů. Polymikrobiální sepse u myší s inzulin rezistentními makrofágy vede k menšímu poškození plic. Je tedy patrné, že makrofágy se získanou rezistenci k inzulinu jsou charakterizované zvýšenou glykolýzou a unikátním M2-like fenotypem, jsou nazývány M-inzulin rezistentní. Dochází také ke změně jejich odpovědi a stav „trénované“ vrozené imunity.
http://www.jimmunol.org/content/202/6/1786


Glycin vykazuje neuroprotektivní účinky u krys po ischemickém iktu, a to inhibicí polarizace mikroglií do M1 skrze supresi NF-κB p65/Hif-1α signální cesty

Glycin se řadí mezi neesenciální aminokyseliny, které mají neuroprotektivní vlastnosti. Léčba glycinem vede k redukci objemu poškozené tkáně, zlepšuje skóre neurologických funkcí a omezuje zánik neuronů a mikroglií v místě poškození po ischemickém iktu. Zánět nervové tkáně je jedním z hlavních faktorů podílejících se na ischemií indukovaném poškození. Mechanismus účinku glycinu zatím nebyl zdokumentován. Ischemický iktus vede k polarizaci mikroglií do M1 fenotypu. Injekce glycinu krysám po iktu vede k inhibici ischemií indukovaného zánětu. Dochází totiž k podpoře polarizace do fenotypu M2 in vivo i in vitro. Glycin vede k suprimování signalizace NF-kappaB p65/Hif-1alfa, a to díky aktivaci AKT. Glycin tedy působí protizánětlivě, podporuje přesmyk mikroglií do fenotypu M2.
http://www.jimmunol.org/content/202/6/1704

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 202,Issue 6
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: http://www.jimmunol.org/content/202/6