Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Science 01 NOVEMBER 2019

Science

Science 01 NOVEMBER 2019

01.11.2019

Spalničkový virus snižuje pestrost preexistujících protilátek

Virus spalniček je přímo odpovědný za více než 100.000 úmrtí za rok. Epidemiologické studie spojené se spalničkami ukazují, že vzrůstá morbidita a mortalita během dalších let po infekci. Důvod zatím nebyl známý. Virus spalniček infikuje imunitní buňky a způsobuje imunosupresi. Autoři vytvořili VirScan assay, aby mohli sledovat protilátky proti různým patogenovým epitopům v krvi. Krev byla odebrána 77 neočkovaným dětem s laboratorně potvrzenými spalničkami a 5 dětem očkovaným, které během studie neměly infekci. Spalničky způsobily snížení repertoáru protilátek o 11 až 73 %, zatímco celkové hladiny IgM, IgA a IgG se neměnily. 12 ze 77 dětí ztratilo více než 40 % protilátkové diverzity. Došlo také ke snížení EBS (epitope binding signal) a rozpoznávání epitopů patogenů. Obnovení protilátek bylo detekováno po přirozené reexpozici patogenům, 10 ze 43 dětí s těžkými spalničkami bylo nakaženo pneumokoky a prodělaly otitidu, u nich došlo k obnovení diverzity protilátek. Tento efekt nebyl zachycen v imunitním systému vakcinovaných dětí, tj. vakcína podporuje produkci protispalničkových protilátek, ale neovlivňuje protilátky jiné.
V experimentální infekci spalničkami u makaka se potvrdilo, že dochází ke snížení diverzity protilátek proti různým patogenům, krom simian foamy viru a EBV, jejich reaktivace může navíc vést k rekonstituci protilátkové diverzity. Zvýšilo se rozpoznávání epitopů spalničkového viru.
Studie tedy potvrdila, že redukce v paměťové humorální imunitě po spalničkách je podkladem pro zvýšenou citlivost k dalším infekcím.
https://science.sciencemag.org/content/366/6465/599

Bibliografické údaje:

Titul: VOL 366, ISSUE 6465
Vydavatel: American Association for the Advancement of Science
ISBN: 1095-9203
Odkaz na stránky: https://science.sciencemag.org/content/366/6465