Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

02.09.2020

Kyselina anakardová indukuje IL-33 a podporuje remyelinizaci v CNS

Předešlé studie dokázaly, že IL-33 působí neuroprotektivně v modelech poranění centrálního nervového systému. Zatím se nevědělo, jak přesně IL-33 nervový systém chrání. Autoři ověřovali svou hypotézu o jeho zapojení do tvorby myelinu.
Ke kultuře z oligodendrocytových prekurzorových buněk přidali kyselinu anakardovou, která zvýšila expresi genů pro syntézu myelinu i koncentraci myelinových proteinů. Kromě toho se díky kyselině anakardové zvýšila produkce IL-33. In vivo léčba kyselinou anakardovou zlepšila patologické skóre v modelu experimentální alergické encefalitidy (EAE), kde došlo ke zlepšení paralytického skóre v modelu demyelinizace/remyelinizace. Při zkoumání tkáně pod elektronovým mikroskopem byly patrné známky remyelinizace na axonech. U myší, kterým byla aplikována kyselina anakardová, došlo v oblastech, které byly v modelech postiženy demyelinizací, k remyelinizaci s přítomností více oligodendrocytových prekurzorů produkujících IL-33. Zdá se tedy, že kyselina anakardová indukuje produkci IL-33, což vede k remyelinizaci.

https://www.pnas.org/content/117/35/21527


GPX8/IL-6/STAT3 osa je důležitá pro udržení fenotypu agresivního karcinomu prsu

Pro nalezení vhodné léčby agresivních karcinomů prsu je nutné pochopit pochody, které za karcinomem stojí. Rychle se dělící buňky karcinomu mají reprogramovaný metabolismus a syntetizují více látek, které jsou nutné právě k proliferaci. Autoři se zaměřili na roli metabolických enzymů v nádorové plasticitě. Prokázali, že exprese glutation peroxidázy 8 (GPX8), enzym endoplazmatického retikula regulující agresivitu nádoru, je indukována epitelo-mezenchymální tranzicí (EMT). U pacientů s karcinomem prsu koreluje exprese GPX8 s mezenchymálními markery a špatnou prognózou. GPX8 KO mezenchymální-like buňky získávají podobu epitelových buněk a snižují se charakteristiky EMT a dochází ke ztrátě charakteristik, které nesou kmenové buňky. In vivo dochází k oddálení vzniku nádorů a omezení jejich růstu. Deficit GPX8 je spojen s represí důležitých autokrinních faktorů, např. IL-6. IL-6 se totiž běžně váže na receptor a stimuluje JAK/STAT3 signální dráhu a zvyšuje agresivitu karcinomu. U myší GPX8 KO je narušena vazba IL-6 na receptor a není aktivována dráha JAK/STAT3. Autorům se tedy podařilo najít dráhu GPX8/IL-6/STAT3, která je regulátorem agresivity karcinomu.
https://www.pnas.org/content/117/35/21420

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 117 no. 35
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/117/35