Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

25.08.2020

Proenkefalin+ regulační T lymfocyty expandované UVB zářením udržují kožní homoestázu a mají hojivé funkce

Regulační T lymfocyty (Treg) exprimující CD25 a Foxp3 transkripční faktor udržují imunologickou self toleranci a suprimují imunitní odpověď. V této studii autoři popisují charakteristiku Treg expandovaných po UVB expozici. Kožní Treg mají regenerační/hojivé funkce po expanzi po UVB osvitu, exprimují endogenní opioidový prekurzor proenkefalin (PENK). Po vystavení UVB došlo k zmnožení Treg s unikátním repertoárem TCR. Neexprimovaly pouze PENK, ale také z PENK derivované neuropeptidy methionin enkefaliny (met-ENK), které podporují růst epidermálních keratinocytů u ex vivo vzorku pokožky. Tyto Treg také podporují hojení ran in vivo, je urychleno uzavření rány. UVB stimulované Treg také produkují amfiregulin, který je klíčových prvkem v reparačních procesech. Autorům se podařilo odhalit unikátní PENK+ UVB-kožní Treg lymfocyty, které udržují kožní homeostázu.
https://www.pnas.org/content/117/34/20696


Neurální transkripční faktor Pou4f1 podporuje renální fibrózu přes aktivaci makrofág-myofibroblastovou tranzici

Neresolovaný zánět může vést k fibrotizaci tkáně a narušení funkce orgánů. Makrofág-myofibroblastová tranzice (MMT) je nově identifikovaný mechanismus, jímž je zprostředkována progresivní fibróza během zánětu u různých ledvinných nemocí.
V této studii se autoři zaměřili na MMT, jak k ní dochází. Zjistili, že Pou4f1 (Brn3a; brain-specific homeobox/POU domain protein 3A) je specifickým regulátorem MMT. Makrofágy, které procházejí MMT v místě fibrózy exprimují Pou4f1 v koexpresi s myofibroblastovým markerem alfa-SMA. Nečekané je, že Pouf41 je nejvíce exprimován v časných stadiích fibrogeneze in vivo i in vitro. Za použití chromatinové imunoprecipitace se ukázalo, že Pou4f interaguje se Smad3 a je klíčových regulátorem MMT. Zkoumaní transkriptomu definovalo Pou4f1 dependentní fibrogenní genovou síť zahrnující TGF-beta1/Smad3, která vede k MMT u z kostní dřeně derivovaných makrofágů (BMDM). V myším modelu renální progresivní intersticiální fibrózy s MMT se prokázalo, že přenos TGF-beta1 stimulovaných BMDM obnovuje MMT a renální fibrotizaci u myší s deplecí makrofágů, fibrotizaci je možné zabránit umlčením Pou4f1 v přenesených BMDM. Autoři tak prokázali, že renální fibróza závisí na přítomnosti exprese Pou4f1.
https://www.pnas.org/content/117/34/20741

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 117 no. 34
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/117/34