Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

28.07.2020

Chimérická hemaglutininová vakcína posiluje CD4 a CD8 ochrannou odpověď na mnoho chřipkových kmenů a subtypů

Vakcíny na chřipku jsou problematické, musí být cílená a vakcinace se musí obnovovat. Virus je totiž schopen vývoje a uniká imunitní odpovědi hostitele. Je snaha vytvořit univerzální vakcínu na mnoho chřipkových kmenů. Autoři popisují chimérickou vakcínu založenou na běžné ptačí H5 a lidské H1 sekvenci. Produkt cHA s H5 globulární hlavou a H1 kmenem prokázala protektivní CD8 a CD4 T lymfocytární odpověď. Monoglykosylovaná cHA vakcína s GlcNAc indukovala více kmen-specifických protilátek s vyšší ADCC (antibody-dependent cellular cytotoxicity) cytotoxicitu a vyšší neutralizační a silnější cross-ochrannou aktivitu proti H1, H3, H5 a H7. Monoglykosylovaná cHA kombinovaná s glykolipidovým adjuvans navíc zvýšila produkci IFN-γ, IL-4 a tvorbu CD8+ paměťových T lymfocytů.
https://www.pnas.org/content/117/30/17757


Adjuvovaná H5N1 chřipková vakcína zvyšuje jak cross-reaktivitu paměťových B lymfocytů, tak odpověď specifických naivních B lymfocytů

Vakcína musí vyvolat dostatečnou imunitní odpověď, což je často problém. Autoři se zaměřili na účinnost vakcín na chřipku, a to AS03-adjuvovanou vs. nonadjuvovoanou vakcínu H5N1. Vakcíny byly testovány na mladých dobrovolnících ve dvou dávkách v rozestupu 3 týdnů.
AS03 signifikantně zvýšila H5 hemaglutinin (HA) specifické plazmablasty a protilátkovou odpověď v porovnání s nonadjuvovanou vakcínou. Odpověď plazmablastů po první imunizaci byla namířena přímo na konzervovaný kmenový HA region a vedlo k tvorbě paměťových B lymfocytů. Monoklonální protilátky derivované z těchto plazmablastů měly vysokou míru somatické hypermutace a rozpoznávaly HA kmenový region mnoha chřipkových podtypů. Druhá imunizace indukovala plazmablastovou odpověď, která cílila na vysoce variabilní HA hlavové regiony. Protilátky z těchto plazmablastů vykazovaly minimální somatickou hypermutaci a rozpoznávaly HA hlavový region H5N1. Protilátková odpověď proti kmenového regionu H5 HA byla nižší při druhé imunizaci. To bylo dáno blokováním tohoto epitopu existujícími protilátkami po první imunizaci. Data tedy dokazují, že adjuvovaná chřipková vakcína zvyšuje protilátkovou odpověď u lidí, rekrutuje preexistující paměťové B lymfocyty i ty naivní. Vysoká hladina protilátek po první dávce má negativní vliv na boostující efekt druhé dávky. Tento výzkum je možné využít při vývoji univerzální vakcíny na chřipky.
https://www.pnas.org/content/117/30/17957

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 117 no. 30
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/117/30