Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS July 09, 2019

PNAS

PNAS July 09, 2019

10.07.2019

Dvě studie v tomto novém čísle PNAS se týkaly CpdX. První potvrzovala protizánětlivé účinky a druhá zkoumala nežádoucí účinky.


Modulátory glukokortikoidního receptoru CpdX a CpdX-D3 mají stejné in vivo protizánětlivé účinky jako syntetické glukokortikoidy

Nesteroidní látka CpdX, která byla využívána jako gestagen, se může stát také lékem pro léčbu zánětlivých nemocí, neboť dochází k omezení funkce glukokortikoidních receptorů ovlivněním osy NFκB/AP1. Je tedy možné CpdX považovat za selektivní modulátor glukokoidního receptoru (SEGRAM). V této studii autoři prokázali, že po podání CpdX a jeho derivátu CpdX-D3 myším má stejný protizánětlivý účinek jako syntetické glukokortikoidy u indukované atopické dermatitidy, psoriázy, astmatu, kolagenem indukované artritidy, ulcerózní kolitidy a ovalbuminem indukované konjunktivitidy.
https://www.pnas.org/content/116/28/14191


Agonistické modulátory glukokortikoidního receptoru CpdX a CpdX-D3 negenerují nežádoucí účinky jako syntetické glukokortikoidy

Podávání glukokortikoidů (GC) je spojené s mnoha nežádoucími účinky, např. atrofie kůže, osteoporózou, cukrovkou, Addison-like adrenální insuficiencí, hepatosteatózou atd. V této studii autoři zjistili, že nesteroidní složka CpdX a její derivát CpdX-D3 mají protizánětlivé účinky srovnatelné s kortikosteroidy. Jejich 3měsíční podávání navíc nevede k nežádoucím účinkům jako glukokortikoidy ve výše popsaných modelech zánětlivých nemocí u myší. Dochází k aktivaci glukokortikoidy-indukované nepřímé transreprese glukokortikoidního receptoru, která na rozdíl od té přímé vede pouze k ovlivnění zánětu, přímá transreprese a transaktivace způsobuje popsané nežádoucí účinky. U ovariektomizovaných myší neindukují hepatosteatózu a diabetes II.
https://www.pnas.org/content/116/28/14200

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 28
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/28