Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

23.04.2019

Receptor pro epidermální růstový faktor je kofaktorem pro vstup viru hepatitidy B do buňky

Je známé, že pro vstup viru hepatitidy B do buňky je nutný NTCP (sodium taurochlorate cotransporting polypeptid. V této studii autoři dokládají, že podobnou roli plní také receptor pro epidermální růstový faktor (EGFR). Přes něj dochází k internalizaci virionu. U myší EGFR KO je HBV nebo jeho preS1 specifický fluorescenční peptid přichycen na povrchu buňky, ale jeho internalizace je omezená.
Komplex HBV/preS1–NTCP je internalizován společně s endocytickou relokací EGFR. Molekulární interakce mezi NTCP a EGFR byla zdokumentována díky imunoprecipitace. Disociace NTCP a EGFR vede stejně jako deficit EGFR k omezení internalizace viru. Data získaná v této studii naznačují, že HBV vstupuje do lidských hepatocyty díky komplexu NTVP-EGFR. EGFR je tedy kofaktorem nutným pro infekci v játrech.
https://www.pnas.org/content/116/17/8487


Konzervované sérové proteinové biomarkery spojené s růstem časných kolorektálních adenomů

Je důležité, aby se nádorová onemocnění diagnostikovala co nejdříve, pak je prognóza pro pacienta velmi dobrá. Některé nemoci predisponují k vzniku kolorektálního karcinomu, tj. výskyt adenomů, nebo naopak jsou pacienti s adenomy přediagnostikováni.. Autoři nejprve našli sérové proteinové biomarkery na dvou zvířecích modelech časné fázi adenomageneze tlustého střeva. Vybrané biomarkery pak byly sledovány také u lidí. Jedna kohorta zahrnovala pacienty s adenomy tlustého střeva, které rostly, to bylo zjištěno pomocí CT kolonografie, Druhá kohorta byla screenována optickou kolonoskopií a zahrnovala jak pacienty s rizikovými adenomy, tak zdravé lidi. Markery F5, ITIH4, LRG a VTN byly zvýšené u pacientů i ve zvířecích modelech. V krysím modelu se ukázalo, že hodnoty biomarkerů korelují s počtem adenomů. U pacientů nebyla taková korelace zachycena. Longitudinální analýza pacientů demonstrovala, že je zde asociace biomarkerů a subsetu adenomů, které kontinuálně rostou. Díky vybraným markerům by bylo možné detekovat rostoucí adenomy tlustého střeva.
https://www.pnas.org/content/116/17/8471

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 17
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/17