Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

27.03.2019

Transkripční faktor ATF3 chrání proti kolitidou regulací Th lymfocytů v Peyerských placích

Narušení slizniční imunity hraje důležitou roli v patogenezi střevních zánětů, mechanismus však zatím nebyl přesně popsán. V tomto textu se autoři věnují transkripčnímu faktoru ATF3. Jeho aktivace chrání před kolitidou díky regulaci folikulárních T lymfocytů ve střevě. Exprese ATF3 v CD4+ T lymfocytech negativně koreluje s vážností ulcerózní kolitidy u pacientů. Myši s deficitem ATF3 v CD4+ lymfocytech jsou citlivější k dextran sulfátem sodným vyvolanou kolitidou. Frekvence T fh lymfocytů, ne ostatních subsetů T lymfocytů se dramaticky snížila v Peyerských placích u těchto myší. Defektní T fh lymfocyty výrazně snižují tvorbu germinálních center a produkci IgA ve střevě. Adoptivní tranfer T fh nebo IgA+ B lymfocytů způsobuje remisi kolitidy u myší s deficitem ATF3 v CD4+ T lymfocytech. To ukazuje na to, že osa T fh-IgA má vliv na ATF3 a homeostázu ve střevě. Transkripčním cílem TFT3 je Bcl6.
Bylo tedy prokázáno, že ATF3 je regulátorem T fh ve střevě, což reprezentuje potenciální imunoterapeutický cíl u kolitid.
https://www.pnas.org/content/116/13/6286


Inzulinová signalizace v hipokampu a amygdala reguluje metabolismus a neurochování

Předešlé studie přinesly data, která ukazují, že inzulin a IGF-1 signalizace v mozku, hlavně v hypotalamu, je důležitá v regulaci systémového metabolismu. Autoři vytvořili myši, které měly nefunkční inzulinové receptory i IGF-1 receptor v hipokampu nebo centrální amygdale. Oba typy myší mají sníženou hladinu GluA1 podjednotky nebo glutamát AMPA receptoru a vykazují zvýšené úzkostné chování. Mají narušené kognitivní funkce a také jsou přítomné metabolické abnormity, včetně zhoršené glukózové tolerance. U myší s deficitem receptorů v hipokampu měly abnormální prostorové učení a paměť, zatímco ty s deficitem v amygdale měly narušenou termogenezi indukovanou chladem. Inzulin/IGF-1 signalizace tedy ovlivňuje synaptické funkce, systémovou glukózovou homeostázu, chování a kognitivní funkce. V hipokampu navíc ovlivňuje prostorovou paměť a učení, zatímco v amygdale kontroluje termogenezi přes regulaci neurálních okruhů inervujících interkapsulární hnědou tukovou tkáň.
https://www.pnas.org/content/116/13/6379

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 13
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/13