Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy PNAS

PNAS

PNAS

22.01.2019

Blokování IL-1β ruší imunosupresi v myším modelu karcinomu prsu

Interleukin-1β (IL-1β) se vyskytuje v nadbytku v nádorovém mikroprostředí a může podporovat růst nádoru, má však také protinádorovou aktivitu.
V této studii autoři sledovali hodnoty IL-1β během časné progrese nádoru v modelu karcinomu prsu. U wild-type myší došlo k progresi a spontánnímu metastazování, u myší IL-1β deficitních myší začal nádor růst a poté došlo k regresi. Tato změna byla dána rekrutováním a diferenciací zánětlivých monocytů v nádorovém mikroprostředí. U Wt myší makrofágy infiltrovaly nádory, ale u IL-1β deficitních myší byla nižší hladina CCL2, která narušila rekrutaci monocytů a společně s nízkou hladinou CSF-1 došlo k inhibici diferenciace monocytů do makrofágů. Nízké počty makrofágů u IL-1β deficitních myší vede j vysokému procentuálnímu zastoupení CD11b+ dendritických buněk v nádoru. U Wt myší byla sekrece IL-10 makrofágy výrazná a došlo k indukci imunosuprese a progresi nádoru. U IL-1β deficitních myší dominoval IL-12 sekretovaný dendritickými buňkami, což podpořilo protinádorovou imunitu. Protinádorová imunita byla zajištěna hlavně aktivovanými CD8+ T lymfocyty, které exprimovaly IFN-γ, TNF-α a granzym B. Tyto buňky infiltrovaly nádor a indukovaly regresi. Použití anti–IL-1β nebo anti–PD-1 protilátek vede u Wt myší k supresi progrese. Studie tedy dokládá, že IL-1β je důležitý cytokin v progresi nádoru.
https://www.pnas.org/content/116/4/1361


Dysfunkce GRAP je spojená se senzorineurální ztrátou sluchu

Specializované buňky ve vnitřním uchu překládají zvuk do elektrických signálů, které jsou vedeny do mozku kochleárním nervem. Molekuly ve vnitřním uchu nejsou dobře známy. V tomto textu autoři identifikovaly GRAP jako gen mutovaný u pacientů s hluchotou. U myší je Grap přítomný v neurálních vláknech inervujících sluchové vláskové buňky. Drosophila homolog lidského GRAP je lokalizovaný v synaptických terminálních neuronech a jeho disrupce vede k abnormalitám ve sluchovém orgánů, které se projeví defektem v lokomočním chování. Autoři předpokládají, že GRAP hraje roli v procesu slyšení.
https://www.pnas.org/content/116/4/1347

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 4
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/4