Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy NEJM

NEJM

NEJM

30.01.2020

Fatální cytomegalovirová infekce u dospělého s vrozeným deficitem NOS2

Cytomegalovirus (CMV) může způsobovat vážné onemocnění u dětí a dospívajících s různými vrozenými a získanými T lymfocytárními imunodeficity. Vzácně může mít závažný průběh také u jinak zdravých lidí. Patogeneze idiopatické CMV je neznámá. Inbrední myši s bez genu pro NOS2 (nitric oxide synthase 2) jsou vnímavější k CMV myší infekci. Autoři sledovali 51letého pacienta z Iránu s akutní CMV infekcí, která progredovala a zemřel po 29 měsících. Byla vytvořena hypotéza, že pacient mohl trpět vrozenou poruchou imunity. Bylo provedeno celoexomové sekvenování.
Homozygotní frameshift mutace v NOS2 vede k tvorbě zkrácené formy proteinu a nedochází k produkci oxidu dusnatého, tato porucha byla označená za autozomálně recesivní NOS2 deficit. NOS2 varianty, které byly nalezeny v homozygotní formě ve veřejné databázi, kódovaly funkční protein, stejně jako všechny další varianty, které se vyskytovaly s frekvencí vyšší než 0,001. Tyto výsledky nasvědčují tomu, že vrozený deficit NOS2 byl u pacienta klinicky němý až do doby letální infekce CMV.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1910640


suPAR u akutního poškození ledvin

Akutní poškození ledvin je spojené s vyšší morbiditou. Solubilní suPAS (solubilní urokinase plasminogen activator receptor) je zapojen do patogeneze ledvinných nemocí. Autoři zjišťovali, zda vysoké hodnoty suPAR predisponují pacienty k akutnímu poškození ledvin v klinickém kontextu. Byla určována hodnota suPAR u pacientů, kteří podstupovali koronární angiografii a pacientů po kardiochirurgické operaci v době přijetí na JIP. Bylo určeno riziko akutního ledvinného poškození po 7 dnech a výskyt akutního ledvinného poškození či smrti po 90 dnech. V experimentální části studie se testovala možnost využití monoklonální protilátky proti suPAR v myším modelu a produkce kyslíkových radikálů na HK-2 buňkách.
Studie se účastnilo 3827 pacientů po angiografii, 250 po chirurgickém zákroku, a 692 kriticky nemocných. Akutní poškození ledvin se vyvinulo o 318 pacientů po angiografii. Prokázalo se, že tito pacienti mají vyšší hodnoty suPAR, stejně tak dopadly další skupiny pacientů. U myší zvýšeně exprimujících suPAR bylo větší funkční a histologické poškození ledvin než u wild type myší. Buňky ledvinných tubulů HK-2 vystavené suPAR produkovaly větší množství kyslíkových radikálů. Použití monoklonálních protilátek anti-suPAR vedlo k zmírnění ledvinného poškození u myší a stabilizaci produkce radikálů in vitro.
Studie tedy prokázala, že suPAR je spojený s akutním ledvinným poškozením v různých klinických i experimentálních kontextech.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1911481

Bibliografické údaje:

Titul: VOL. 382 NO. 5
Vydavatel: Massachusetts Medical Society
ISBN: 1533-4406
Odkaz na stránky: https://www.nejm.org/toc/nejm/382/5