Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy NEJM

NEJM

NEJM

25.07.2019

Multicentrická studie aplikace filtru do vena cava u těžce zraněných pacientů

Autoři ve studii zjišťovali, zda aplikace filtru do vena cava u pacientů po těžkých poraněních, u nichž je kontraindikována antikoagulační terapie, sníží výskyt plicní embolie nebo smrti. Multicentrická randomizovaná studie čítala 240 vážně poraněních pacientů s nemožností podat antikoagulancia. U části pacientů byl zaveden do vena cava filtr během 72 hodin po přijetí do nemocnice. Primárním výstupem byl výskyt symptomatické plicní embolizace a smrt ze všech příčin do 90 dní po zařazení do studie. Sekundární výstup byla plicní embolizace během 8‒90 dní u pacientů, kteří přežili prvních 7 dní. Všichni pacienti prošly UZ dolních končetin po 14 dnech a také CT pulmonální angiografii, pokud bylo nutné.
Studií se zjistilo, že časná aplikace filtru do vena cava nevede k výraznému snížení incidence symptomatické plicní embolizace nebo smrti v porovnání s pacienty, kteří filtr nedostali (13,9 % vs. 14,4 %). Mezi 46 pacienty s vena cava filtrem nedošlo k žádnému případu plicní embolizace během prvních 7 dní. U 34 pacientů bez filtru se plicní embolizace do 7 dní vyskytla v 5 případech (1 pacient zemřel). Zachycený trombus ve filtru byl zachycen u 6 pacientů.
Časná profylaktická aplikace filtru do vena cava po těžkém traumatu nevede ke snížení incidence symptomatické plicní embolizace nebo smrti během 90 dní po přijetí.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1806515


Ergafitinib u lokálně pokročilého nebo metastazujícího uroteliálního karcinomu

U uroteliálního karcinomu se setkáváme s mutacemi v genu pro receptor fibroblastového růstového faktoru (FGFR), ta je spojená s nižší senzitivitou k imunoterapii. V této studii autoři testovali vliv erdafitinibu, tyrozin kinázový inhibitor FGFR1-4, u pacientů s místně pokročilým neresekabilním nebo metastazujícím karcinomem. Do studie bylo zapojeno 99 pacientů, kteří již prošli předchozí léčbou, chemoterapie, imunoterapie. Pacienti užívali erdafitinib buď v intermitentním, nebo kontinuálním režimu. Primární výstup byl odpověď na léčbu, sekundární zahrnoval dobu přežití bez progrese, délku odpovědi a celkové přežití.
U 40 % pacientů došlo k odpovědi na léčbu (3 % kompletní odpověď, 37 % částečná odpověď). Mezi 22 pacienty, kteří již dříve prošli imunoterapií, byla odpověď 59%. Medián délky doby přežití bez progrese byl 5,5 měsíců a medián celkového přežití byl 13,8 měsíců. Nežádoucí účinky vyšší než grade 3 se vyskytly u 46 % pacientů, 13 % pacientů muselo léčbu přerušit. Nebyl zachycen žádný případ úmrtí spojeného s léčbou.
Erdafitinib navodil odpověď u 40 % již předtím léčebných pacientů s lokálně pokročilým či metastazujícím uroteliálním karcinomem s alterací FGFR.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1817323

Bibliografické údaje:

Titul: VOL. 381 NO. 4
Vydavatel: Massachusetts Medical Society
ISBN: 1533-4406
Odkaz na stránky: https://www.nejm.org/toc/nejm/381/4