Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy NEJM

NEJM

NEJM

27.06.2019

Nintedanib v léčbě intersticiální plicní nemoci na základě systémové sklerózy

Intersticiální plicní nemoc (IPD) se běžně vyskytuje u pacientů se systémovou sklerózou a je častou příčinou smrti u těchto pacientů. Ninteanib je inhibitor tyrozinové kinázy prokázal v preklinických studiích antifibrotické a antiinflamatorní účinky .
Autoři vytvořili randomizovanou, dvojitě zaslepenou, placebem kontrolovanou studii, která zkoumala účinnost a bezpečnost nintedanibu u pacientů s IPD se systémovou sklerózou. Do studie se zapojilo 576 pacientů s minimálně 10 % postižením plic. Ti dostali buď jednu dávku nintedanibu, nebo placeba. Rozdělení bylo 1:1. Primárním výstupem byl roční pokles vitální kapacity během 52 týdnů. Sekundárním výstupem byly absolutní změny proti baseline na pokožce (Rodnan skin score) a SGRQ (St. George’s Respiratory Questionnaire).
U pacientů s nintedanibem došlo ročně k poklesu vitální kapacity o 52,4 ml u pacientů s placebem o 93,3 ml. Změny v Rodnanově kožním skóre a SGRQ se mezi skupinami výrazně nelišily. Nejčastějším nežádoucím účinkem nintedanibu byl průjem, vyskytoval se častěji než u pacientů s placebem, tj. 75,7 % vs. 31,6 %.
Mezi pacienty s IPD, která je spojená se systémovou sklerózou vede podávání nintedanibu k omezení poklesu vitální plicní kapacity v porovnání s placebem. Nebyl zaznamenán žádný klinický benefit nintedanibu na manifestaci systémové sklerózy. Během léčby se více vyskytoval průjem.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1903076

Bibliografické údaje:

Titul: VOL. 380 NO. 26
Vydavatel: Massachusetts Medical Society
ISBN: 1533-4406
Odkaz na stránky: https://www.nejm.org/toc/nejm/380/26