Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JEM

JEM

JEM

02.02.2021

BAFFR kontroluje časnou odpověď paměťových B lymfocytů, ale není nepostradatelná pro funkce germinálního centra

Ligand patřící do TNF rodiny BAFF podporuje přežití naivních B lymfocytů vazbou na receptor BAFFR, což spouští potřebnou signalizaci. Aktivované B lymfocyty udržují expresi BAFFR i po aktivaci a vytvoření germinálního centra (GC), BAFFR nesou také paměťové B lymfocyty (MBCs). Funkce BAFFR u aktivovaných B lymfocytů zatím nebyla popsána. Dle autorů studie BAFFR nehraje signifikantní roli v přežití B lymfocytů v GC nebo při diferenciaci do somaticky mutovaných MBCs. Signalizace BAFF/BAFFR je nezbytná k tvorbě nemutovaných, GC-nezávislých MBCs, které se diferencují přímo z aktivovaných B lymfocytárních blastů v časné odpovědi na antigen. Amplifikace BAFFR signalizace neovlivňuje B lymfocyty v GC a z nich vzniklé MBCs, ale expanduje odpověď GC-nezávislých MBCs. Je tedy patrné, že BAFF/BAFFR signalizace nejvíce kontroluje odpověď GC-nezávislých MBC, ale oba typy MBCs potřebují stimulaci touto signální dráhou.
https://rupress.org/jem/article-abstract/218/2/e20191167/211511/BAFFR-controls-early-memory-B-cell-responses-but?redirectedFrom=fulltext

Patologická RANK signalizace B lymfocytů vede k autoimunitě a chronické lymfocytické leukémii

V patogenezi autoimunitních nemocí a malignit hraje důležitou roli signalizace RANK (receptor activator of NF-κB). Zatím nebyl popsán vliv aberantní exprese RANK na B lymfocytech. Autoři vytvořili myši s B lymfocyty, které exprimovaly hyperaktivní variantu RANKK240E. Zvýšená signalizace RANK narušila B lymfocytární tolerance a bylo snadné indukovat systémový lupus společně s chronickou lymfocytickou leukémii (CCL). RANKK240E transgenní CLL buňky i CLL myší a lidí potřebují ke svému přežití RANK/RANKL signalizaci. Inhibice RANK/RANKL signalizace anti-RANKL protilátkami zabíjí lidské CLL buňky in vitro i in vivo. Výsledky ukazují, že B lymfocytární RANK signalizace je potenciální driver autoimunity a B lymfocytárních malignit.
https://rupress.org/jem/article/218/2/e20200517/211464/Pathological-RANK-signaling-in-B-cells-drives

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 218, Issue 2
Vydavatel: Rockefeller University Press
ISBN: 1540-9538
Odkaz na stránky: https://rupress.org/jem/issue/218/2