Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JACI

JACI

JACI

05.08.2021

Vysokotučná dieta predisponuje k folikulární hyperkeratóze a neutrofilní folikulitidě u myší

Neutrofilní folikulitida (NF) je zánětlivé onemocnění vlasových folikulů. U pacientů s NF, kteří trpí také akné a hidradenitis suppurativa, je přítomná také folikulární hyperkeratóza. Faktorem, který může spustit exacerbaci NF, je vysokotučná dieta (VTD). Zatím však nebyl popsán mechanismus, který za tímto efektem stojí.
Autoři využili myši, které byly krmeny VTD. Byla provedena histologická analýza kůže, RNA sekvenování a zobrazovací hmotnostní spektrometrická analýza. Byl také testován vliv VTD na kumulaci neutrofilů okolo vlasových folikulů. Jako iritant pokožky byl využit PMA (phorbol 12-myristate 13-acetate).
Histologická analýza potvrdila u myší krmených VTD folikulární hyperkeratózu kůže. U těchto myší se RNA sekvenováním zjistilo, že geny odpovědné za keratinizaci byly více aktivovány, a to hlavě v horních vlasových keratinocytech. Aplikace PMA na kůži indukovala neutrofilní folikulitidu u myší krmených VTD, nikoli u myší s běžnou dietou. Byla zaznamenána kumulace neutrofilů v kůži okolo vlasových folikulů, která byla závislá na CXCR2 signalizaci. Ligand CXCR2 CXCL1 je totiž exprimovaný hlavně vlasovými folikulárními keratinocyty. Spektrometrická analýza odhalila zvýšení množství mastných kyselin v pokožce myší krmených VTD. VTD může posilovat vývoj a exacerbaci neutrofilní folikulitidy s hyperkeratózou vlasových folikulů a neutrofilní infiltrací.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(21)00363-8/fulltext

PD-L1 na mastocytech suprimuje efektorové CD8+ T lymfocyty v kůži myší s kontaktní dermatitidou
Dráha PD-1 (programmed cell death 1 receptor)/PD-L1 ligand inhibuje aktivaci efektorových CD8+ T lymfocytů. Přesné zapojení PD-1/PD-L1 do regulace CD8+ T lymfocytů nebylo zatím popsáno. Za tímto účelem vytvořili autoři myši s deficitem PD-L1 a kontaktní hypersenzitivní reaktivitou. V porovnání s wild-type myšmi měly Pdl1-/- myši těžší průběh reakcí, otok a zarudnutí podrážděného ucha s nárůstem počtu IFN-γ+ CD8+ T lymfocytů v kůži. Adoptivní T lymfocytární transfer potvrdil zapojení PD-1/PD-L1 do kontaktní hypersenzitivity. Další analýzy odhalily, že PD-L1 je v kůži nejvíce exprimován mastocyty. Aplikace anti-PD-L1 protilátky během fáze indukce hypersenzitivní reakce vede k podobnému stavu jako v případě deficitních myší. Z výsledků tedy jednoznačně vyplývá, že PD-L1 na mastocytech negativně reguluje CD8+ T lymfocyty v kůži.

https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(21)00178-0/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 148, Issue 2
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(21)X0007-3