Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JACI

JACI

JACI

04.01.2019

Pšeničné a obilné amyláza-trypsinové inhibitory exacerbují střevní i plicní alergickou imunitní odpověď v humanizovaných myších

Amyláza-trypsinové inhibitory v pšenici a příbuzných obilovinách je potentní aktivátor myeloidních vrozených imunitních buněk přes vazbu s TLR4. Inhibitory jsou také využívány jako adjuvans v modelech se střevními záněty.
Cílem studie bylo zjistit, zda amyláza-trypsinové inhibitory modifikují také alergický zánět. CD4+ T lymfocyty ze senzitizovaných dárců na pyly trav nebo břízy byly stimulovány autologními alergen-pulsed dendritickými buňkami v přítomnosti nebo nepřítomnosti inhibitorů. K analýze alergenem indukovaného střevního a plicního zánětu byly využity imunodeficitní myši engraftované PBMC z alergických dárců + alergen. Po třech týdnech byl indukovaný zánět rektálním nebo intranazálním podáním alergenu.
Proliferace alergen-specifických T lymfocytů a cytokinová produkce byla výrazně exacerbovaná u buněk, k nimž byly přidány inhibitory. In vivo pokusy prokázaly, že došlo k výraznému zvýšení alergen-specifických IgE u myší s dietou obsahující amyláza-trypsinové inhibitory v porovnání s myšmi, které byly krmeny bezlepkovou stravou, tedy i stravou bez inhibitorů. Důležité zjištění také bylo, že alergenem indukovaná IgE dependentní kolitida a hyperreaktivita v dýchacích cestách byly také výrazně vyšší ve skupině vystavené inhibitorům. Zánět střeva je možné zvýšit dalším přidáním inhibitorů a to i bez přítomnosti vyvolávajícího alergenu. Injekce anti-TLR4 anebo anti-IgE kompletně omezily inhibitory indukovaný alergický zánět.
Tyto výsledky ukazují, že amyláza-trypsinové inhibitory v obilovinách jsou důležitých nutričním aktivátorem alergie a alergických zánětů

https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(18)X0002-5

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 143, Issue 1, p1-452
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(18)X0002-5