Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy JACI December 2018

JACI

JACI December 2018

07.12.2018

Mastocyty regulují CD4 lymfocytární diferenciaci v nepřítomnosti prezentace antigenu

Antigen prezentující buňky mají schopnost iniciovat a regulovat vrozenou i adaptivní imunitní odpověď. V předešlé studii autoři odhalili roli NAD+ v T lymfocytární diferenciaci nezávisle na cytokinovém prostředí. V této studii zjišťovali přesný mechanismus tohoto děje.
Izolovali dendritické buňky a z kostní dřeně získané mastocyty a sledovali vliv NAD+ na CD4 T lymfocyty. Prováděli též pokusy in vivo. Prokázalo se, že podání NAD+ mastocyty podporují CD4+ diferenciaci v nepřítomnosti antigenu a nezávisle na hlavních antigen prezentujících buňkách. Mastocyty mediovaná CD4 diferenciace není závislá na MHC II a TCR signalizaci. Ačkoli přidání NAD+ vedlo ke snížení MHC II exprese na CD11c+ buňkách, mastocyty mediovaná CD4+ diferenciace zajistí odolnost myší proti letální dávce L. monocytogenes.
Data tedy dokládají, že molekulární cesty, které regulují vrozenou a adaptivní imunitu přes mastocyty, jsou důležité a klinicky využitelné, také je podceněn terapeutický potenciál NAD+.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(18)30281-1/abstract


Knob protein posiluje epiteliální bariérovou integritu a snižuje zánět v dýchacích cestách

Narušený epitel a poškození slizniční bariérové funkce společně s Th1/Th2 dysregulací jsou znaky alergického astmatu. Regulace junkčních proteinů zlepšuje bariérové funkce v dýchacích cestách a mají potenciál zmírnit alergický zánět v dýchacích cestách. Autoři zjišťovali imunomodulační efekt knob proteinu adenovirového kapsidu na alergické astma, sledoval se i mechanismus jeho účinku na junkční proteiny epitelu dýchacích cest a bariérové funkce. Podání knob alergenu vystaveným myším suprimovalo zánět v plicích, snížila se eozinofilie, hyperreaktivita a IL-5, došlo také k prevenci ztráty exprese epiteliálního okludinu a E kadherinu. Knob snížil také expresi Th2 odpověď podporující mediátory, např. IL-33. Na buněčné úrovni se podařilo prokázat, že lidské bronchiální epiteliální buňky vystavené knob mají aktivovanou c-Jun N-terminální kinázu, zvýšenou expresi okludinu, E-kadherinu a je zlepšená epitelová bariérová integrita. Knob tedy podporuje expresi junkčních proteinů, čímž zlepšuje kvalitu epitelu, sliznic a jejich bariérových funkcí. Zároveň také snižuje alergický zánět.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(18)30328-2/abstract

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 142, Issue 6, p1679-2018
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-6825
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(17)X0026-2