Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Cell Immunity

Cell Immunity

Cell Immunity

15.07.2021

Uptake oxidovaných lipidů receptorem CD36 podporuje lipidovou peroxidaci a dysfunkci CD8+ T lymfocytů v nádorech

V nádorovém mikroprostředí (NM) dochází často ke kumulaci lipidů a dochází k dysfunkci imunitního systému. Autoři sledovali reakce CD8+ T lymfocytů infiltrujících nádor (TIL) na přítomnost lipidů v NM. Zjistili, že zvýšená koncentrace některých tříd lipidů v NM je spojená s jejich kumulací v CD8+ TIL. Kumulace lipidů je spojená se zvýšením exprese CD36, což je scavengerový receptor pro oxidované lipidy. Jeho exprese také koreluje s narůstající dysfunkcí lymfocytů. T lymfocyty s deficitem Cd36-/- si na rozdíl od běžných TIL v pokusech uchovaly v NM efektorové funkce. CD36 podporuje uptake oxidovaného LDL, což indukuje lipidovou peroxidaci a aktivaci p38 kinázy. Inhibice p38 obnovila efektorové funkce T lymfocytů in vitro, stejně tak resoluce lipidové peroxidace, která byla zajištěna zvýšením exprese glutation peroxidázy 4 in vivo. Výsledky dokazují, že osa oxidovaný lipid–CD36 vede k dysfunkci intranádorových CD8+ T lymfocytů.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(21)00209-0


Osteopontin produkovaný Treg podporuje mikrogliemi zprostředkovanou reparaci bílé hmoty po ischemické cévní mozkové příhodě

Ischemické poškození mozku je mnohdy spojené s nenávratným poškozením tkáně, může však docházet také k regeneraci. Autory studie zajímalo, jaká je role T regulačních lymfocytů (Treg) v dlouhodobé regeneraci tkáně. Pomocí jednobuněčného RNA sekvenování a průtokové cytometrie zjistili, že Treg infiltrují mozek za 1 až 5 týdnů po vyvolání experimentálního iktu u myší. Selektivní deplece Treg snižuje tvorbu oligodendrocytů, regeneraci bílé hmoty a funkční zlepšení po iktu. Transkriptomická analýza ukázala, že infiltrující Treg mají výrazný vliv na ostatní imunitní buňky, včetně monocytární linie. Deplece mikroglií, ale nikoli lymfopenie, snížila pozitivní efekt Treg na regeneraci bílé hmoty. Treg produkují osteopontin, který se váže na integrinové receptory na mikrogliích a zvyšuje mikrogliální reparační aktivitu, což následně podporuje také novotvorbu oligodendrocytů a reparaci bílé hmoty. Zvýšení počtu Treg podáním IL-2 : IL-2 protilátkového komplexu po iktu zlepšuje integritu bílé hmoty a obnovuje neurologické funkce.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(21)00184-9

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 54, Issue 7, p1353-1622
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1074-7613
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/immunity/issue?pii=S1074-7613(20)X0008-2