Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Cell – Immunity

Cell – Immunity

Cell – Immunity

19.12.2019

Věkem-ovlivněná dopaminergní inervace posiluje Th2 alergický zánět v plicích

Děti jsou náchylnější k vývoji alergického astmatu než dospělí. Inervace periferních tkání se vyvíjí ještě po narození. Neurony mohou modulovat zánět v tkáni v závislosti na věku. V této studii autoři ukázali, že sympatické nervy prochází dopaminergní ‒ adrenergní tranzici během postnatálního vývoje plic, a to jak u myší, tak u lidí. Dopamin signalizuje přes specifické dopaminové receptory (DRD4) a podporuje diferenciaci Th lymfocytů do subsetu Th2. Dopamin-DRD4 signální cesta je synergická s IL-4 a zvyšuje signalizaci IL-2-STAT5 a redukuje histonovou trimetylaci v Th2 lokusu. V myším modelu alergenové expozice vede aktivace dopamin-DRD4 cesty k augmentaci Th2 zánětu v plicích mláďat. V době, kdy se sympatické nervy stanou adrenergní, je dopaminergní cesta marginální. Studií se ukazuje, že je úzká komunikace mezi dopaminergními nervy a CD4 T lymfocyty a to vede k s věkem související citlivosti k rozvoji alergického zánětu v plicích.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(19)30446-7


Typ I interferonová signalizace narušuje cyklus močoviny v játrech a ovlivňuje systémový metabolismus, což vede k supresi T lymfocytární funkce

Infekce indukuje komplexní odpověď hostitele, tj. obrana, zánět, poškození tkáně, reparace. Autoři předpokládali, že vlivem infekce může být ovlivněny metabolické cesty v játrech. Autoři infikovali myši LCMV (chronic lymfocytic choriomeningitis virus) a provedli RNA sekvenování a proteomovou analýzu jaterní tkáně, a to v různých fázích infekce. V časné fázi infekce došlo k reprogramování jaterního metabolismu, což korelovalo s IFN-I odpovědí. Virová infekce indukovala narušení metabolismu v játrech, která byla závislá na IFNAR1 (interferon alpha/beta receptor). Hepatocyt-intrinsický IFNAR1 potlačil transkripci genů zapojených do metabolismu, včetně Otc, Ass1, které kódují enzymy cyklu močoviny. To vede ke snížení argininu a zvýšení koncentrace ornitinu v cirkulaci. To má za následek supresi virus-specifických CD8 T lymfocytů a zmírnění patologických změn na játrech. Tyto výsledky ukazují, že IFN-I indukovaná modulace jaterního metabolismu a cyklu močoviny reguluje imunitní odpověď.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(19)30458-3

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 51, Issue 6, p969-1136
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1074-7613
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/immunity/issue?pii=S1074-7613(18)X0013-2