Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Cell - Immunity August 2019

Cell - Immunity

Cell - Immunity August 2019

23.08.2019

Mikrobiotou tvořené krátkořetězcové mastné kyseliny podporují diferenciaci aktivovaných CD8+ T lymfocytů do paměťových

Interakce mezi mikrobiotou a imunitním systémem je velmi důležitá a ovlivňuje také vývoj, diferenciaci a funkce imunitních buněk. V této studii autoři odhalili vliv mikrobioty na CD8+ T paměťové T lymfocyty. Antigenem aktivované CD8+ T lymfocyty přenesené do bezmikrobních myší se nestaly dlouhodobě žijícími paměťovými buňkami a měly narušenou transkripci klíčových genů nutných pro oxidativní metabolismus. Mikrobiotou tvořená krátkořetězcová mastná kyselina, tj. butyrát, podpořila buněčný metabolismus, zvýšila potenciál CD8+ T lymfocytů přejít do paměťového fenotypu. Butyrát je také nezbytný pro optimální vyvolání odpovědi po znovu vystavení antigenu. Další experimenty odhalily, že butyrát zasahuje co cyklu trikarboxylových kyselin a odpojuje ho od glykolytického procesu, což umožní podpoření oxidativní fosforylace přes uchování využití glutaminu a katabolismu mastných kyselin. Autoři tak popsali zapojení mikrobioty pro podpoření diferenciace aktivovaných CD8+ T lymfocytů do paměťových díky tomu, že zasahují do metabolismu těchto buněk.

https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(19)30247-X


TNF aktivuje transkripční faktor SREBP, který se váže na zánětlivé gen, což aktivuje makrofágy a limituje reparaci tkání

TNF mediovaná polarizace makrofágů je důležitá pro patogenezi zánětlivých nemocí, ale mechanismus regulující polarizaci není známý. Autoři provedli transkriptomickou a epigenetickou analýzu TNF odpovědi v primárních lidských makrofázích. Odhalili, že působením TNF dochází k aktivaci SREBP2, což je master regulátor genů pro biosyntézu cholesterolu. TNF stimulace také posiluje díky aktivaci SREBP2 zánětlivou odpověď, aktivuje prozánětlivé geny a geny spojené s IFN odpovědí, a to nezávisle na jeho zapojení do sterolového metabolismu. Genetická ablace SREBP funkce mění polarizaci makrofágů z prozánětlivého do reparativního fenotypu v modelu periodontitida a hojení ran. Díky tomu dochází ke zvýšení hojení, a to i u chronických ran. Výsledky popisují funkce a mechanismus působení SREBP na makrofágy. Není zapojen jen do syntézy sterolů, ale také polarizace makrofágů do zánětlivého fenotypu.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(19)30275-4

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 51, Issue 2, p199-412
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1074-7613
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/immunity/issue?pii=S1074-7613(18)X0009-0