Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Cell - Host & Microbe

Cell - Host & Microbe

Cell - Host & Microbe

14.10.2021

Aktivace rostlinného imunitního systému je nezbytná pro úspěšnou kolonizaci auxin sekretující bakterie

Rostlinné kořeny jsou hojně osídleny různými mikroorganismy, které se nacházejí v okolní půdě, v rhizosféře (oblast okolo kořenů) rostlina selektivně ovlivňuje bakteriální kolonizátory.
Na rozdíl od imunitního rozpoznávání patogenních bakterií nejsou mechanismy, kterými jsou prospěšné bakterie vybírány a jak interagují s imunitním systémem rostlin, dobře známy. Autoři se věnovali interakci mezi auxin produkujícími bakteriemi Bacillus velezensis FZB43 a huseníčkem (Arabisopsis). Odhalili, že dochází k aktivaci rostlinného imunitního systému, která je nezbytná pro efektivní bakteriální kolonizaci a sekreci auxinu. Vytvoří se pozitivní smyčka, kdy kolonizující bakterie spouští imunitní reakci a produkci volných kyslíkových radikálů, které stimulují produkci auxinu bakteriemi. Auxin podporuje přežití bakterií a kolonizaci kořenů. Bakterie pak pomáhají rostlině čelit houbovým infekcím a celkově podporují zdravý růst rostliny.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(21)00421-2

Symbiontem regulovaná biosyntéza serotoninu moduluje aktivitu spojenou s krmením klíštěte
Klíště se živí krví, která mu dodává potřebné nutrienty nezbytné pro jeho přežití, vývoj a reprodukci. Příjem potravy je však také spojen s přenosem patogenů do hostitele. Faktory ovlivňující krmení klíštěte nejsou zcela známy. Autoři zjistili, že snížení početností symbionta Coxiella asijského klíště dlouhorohého (Haemaphysalis longicornis) snížilo příjem krve klíštětem. U klíšťat léčených tetracyklinem, jimž byl podáván prekurzor chorismátu, tryptofan nebo serotonin se obnovil příjem potravy. Chorismát zvyšuje syntézu serotoninu klíštětem a stimuluje expresi dekarboxylázy aromatických aminokyselin, která katalyzuje dekarboxylaci 5-hydroxytryptofanu a serotoninu. Zvýšení serotoninu v synganglionu a střevě podporuje krmení. Inhibice syntézy chorismátu herbicidem glyfosátem suprimuje krmení. Výsledky ukazují, že endosymbiont Coxiella je zapojen do regulace syntézy serotoninu v klíštěti a ten ovlivňuje krmení klíštěte.

https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(21)00387-5

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 29, Issue 10, p1469-1598
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1931-3128
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/cell-host-microbe/issue?pii=S1931-3128(20)X0011-4