Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Blood

Blood

Blood

19.06.2020

EPCR deficit nebo blokáda funkcí chrání před krvácením do kloubů u myší s hemofilií
V předešlé studii autoři prokázali, že faktor VIIa se váže na EPCR (endothelial cell protein C receptor) a indukuje tím protizánětlivou signalizaci a chrání před poškozením vaskulární bariérové integrity.
Zánět a vaskulární permeabilita jsou jedním z rizikových faktorů pro vývoj artropatií u hemofiliků po opakovaných hemartrózách. V této studii autoři vytvořili myši s hemofilií A (FVIII -/-), myši s deficitem EPCR-/-VIII-/- a myší s vysokou expresí EPCR (EPCR++FVIII-/-. U všech myší bylo vyvoláno krvácení do kloubů. Deficit EPCR u VIII-/- myší signifikantně redukoval vážnost synovitidy. Došlo také k omezení infiltrace kloubu makrofágy a neoangiogeneze. Jedna dávka rekombinantního rFVIIa působilo jako prevence před vývojem mírně synovitidy u EPCD-/-VIII-/- myší. Vývoj artropatie u ECPR++VIII-/- myší se nelišil od myší VIII-/-. Vývoj byl částečně zastaven podáním 3 dávek rVIIa. Studie dokazuje, že deficit, či „zablokování“ ECPR vede k redukci synovitidy u myší s hemofilií.

https://ashpublications.org/blood/article-abstract/135/25/2211/454388/EPCR-deficiency-or-function-blocking-antibody?redirectedFrom=fulltext


Inhibitor Brutonovy kinázy je efektivní u pacientů s CLL rezistentních na venetoclax

Inhibitory Brutonovy kinázy (BTKi) a BCL2 inhibitor venetoclax jsou slibnou kombinac pro terapii chronické lymfocytické leukémie (CLL). Autoři retrospektivně vyhodnotili výsledky 23 pacientů s relabující/refrakterní CLL, kteří dostali BTKi ibrutinib či zunubritinib po ukončení terapie venetoclaxem, která nezastavila progresi nemoci. Medián přežití bez progrese a medián celkového přežit byl po BTKi 34 a 42 měsíců, předchozí remise trvala cca 24 měsíců. BTKi terapie přinesla trvající benefit pacientů s mutacemi způsobujícími rezistenci na venetoclax.
https://ashpublications.org/blood/article/135/25/2266/454282/BTK-inhibitor-therapy-is-effective-in-patients

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 135, Issue 25
Vydavatel: American Society of Hematology
ISBN: 1528-0020
Odkaz na stránky: https://ashpublications.org/blood/issue/135/25