Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Blood

Blood

Blood

26.03.2020

Deficit hemopexinu podporuje vznik akutního poškození ledvin u srpkovité anémie

AKI (acute kidney injury) je vážnou komplikaci srpkovité anémie. Klinické důkazy naznačují, že za AKI stojí erytrocytární alarminy, ale zatím nebylo potvrzeno, co stojí za sterilním zánětem. Autoři zjistili, že deficit hemopexinu u srpkovité anémie je spojen s kompenzačním zvýšením α-1-mikroglobulinu (A1M). To vede až k 10násobnému výšení poměru A1M : hemopexin, a to se pojí s nárůstem markerů hemolýzy, s hemolýzou, a AKI u myší i lidí. Na myším modelu srpkovité anémie se podařilo prokázat, že nadměrné množství hemu poškozuje ledviny, tím je A1M zapojen do vzniku AKI. U zdravých kontrol však bylo nadměrné množství hemu transportováno do jater. Genetické a další analýzy odhalily, že deficit hemopexinu podporuje rozvoj AKI u myší se srpkovitou anémií během hemolytického stresu. AKI bylo blokováno u hemopexin deficitních myší infuzí purifikovaného hemopexinu před indukcí hemolytického stresu. Deficit hemopexinu je tedy rizikovým faktorem vzniku AKI u srpkovité anémie. Řešením může být jeho podávání.
https://ashpublications.org/blood/article-abstract/135/13/1044/441059/Hemopexin-deficiency-promotes-acute-kidney-injury?redirectedFrom=fulltext


Monoterapie avadomidem u relabujícího/refraktorního DLBCL

Léčebné možnosti u relabujícího/refraktorního DLBCL (diffuse large B-cell lymphoma) jsou limitované, není určena standardní léčba a prognóze je velmi špatná. Medián přežití je 4−6 měsíců. Avadomid j cereblon modulující látka s imunomodulačními a přímými protinádorovými účinky. Avadomid byl využit ve fázi 1 studie, kdy byla určována bezpečnost a klinická aktivita látky, která byla podávána jako nomoterapie u de novo pacientů s R/R DLBCL. Byla také určená genová exprese. 97 pacientů s R/R DLBCL dostalo 3−5 mg avadomidu. 82 pacientů mělo nežádoucí reakce, a to hlavně neutropenie, infekce, anémii a febrilní neutropenie. Přerušení léčby vinou vedlejších účinků bylo nutné u 10 % pacientů. Nasazení intermitentního 5/7denního schématu se zvýšila tolerovatelnost léčby a redukovala se frekvence a vážnost neutropenie, febrilní neutropenie a infekce. Mezi 84 pacienty s de novo R/R DLBCL byla celková odpověď 29%, u 11 % došlo ke kompletní odpovědi. Medián bez progrese byl 6 měsíců. V dalších studiích se využije avadomid v kombinaci s jinými protilymfomovými léky.
https://ashpublications.org/blood/article/135/13/996/440487/Avadomide-monotherapy-in-relapsed-refractory-DLBCL

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 135, Issue 13
Vydavatel: American Society of Hematology
ISBN: 1528-0020
Odkaz na stránky: https://ashpublications.org/blood/issue/135/13