Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Blood

Blood

Blood

17.01.2019

TMX1 negativně reguluje odpověď trombocytů

Sekretované trombocytární protein disulfidové izomerázy (PDI, ERp57, ERp5, ERp27) mají důležitou roli jako pozitivní regulátory destičkových funkcí a trombózy. TMX1 (thioredoxin-related transmembrane protein 1) je první popsaný transmembránový protein, který patří do výše zmíněné rodiny izomeráz.
Autoři v této studii zjišťovali funkci TMX1, jak ovlivňuje trombocytární funkce a trombózu. Exprese TMX1 na povrchu trombocytů se zvyšuje po stimulaci trombinem. Anti-TMX1 protilátky zvyšují agregaci trombocytů indukovanou convulxinem a trombinem, stejně tak zvyšují uvolnění destičkového ATP. Naopak rekombinantní extracelulární doména TMX1 inhibuje agregaci a uvolnění ATP. TMX1 deficitní myši mají také zvýšenou agregaci trombocytů, ta je provázena uvolněním ATP, aktivací αIIbβ3 a expresí P-selektinu. Tento stav je možné zvrátit podáním rekombinantním TMX1. TMX1 KO myši mají zvýšenou inkorporaci destiček do rostoucího trombu v modelu poranění mezenterické arterie.
Pomocí série studií se podařilo zjistit, že TMX1 je inhibitor destičkových funkci a jeho blokace či chybění je spojené se zvýšenou aktivitou trombocytů a rozvoje trombózy.
http://www.bloodjournal.org/content/133/3/246


Duální cholinergní signalizace reguluje migraci hematopoetických kmenových buněk a leukocytů během dne

Hematopoetické kmenové a progenitorové buňky (HSPCs) a leukocyty cirkulují mezi kostní dření a periferní krví, dle cirkadiální oscilace. Autonomní sympatická noradrenergní signalizace má dle předchozích studií vliv na pohyb HSPCs i leukocytů, ale role cholinergní signalizace zatím nebyla prozkoumána. Autoři zjišťovali, jak se cholinergní nervový systém zapojuje do denní/noční cirkulace HSPCs a leukocytů u myší. Podařilo se prokázat, že autonomní cholinergní nervový systém duálně reguluje denní migraci HSPCs a leukocytů. V noci centrální parasympatický cholinergní signalizace snižuje tonus sympatického noradrenergního systému a snižuje uvolnění HSPCs a leukocyů z kostní dřeně. Během dne je však situace jiná, pokud dojde k potlačení sympatické noradrenergní aktivity, dojde ke zvýšení uvolnění buněk z kostní dřeně, buňky jsou regulovány přes beta3-adrenergní receptor. Toto uvolnění je lokálně podpořeno také světlem, které spouští sympatickou cholinergní aktivitu, která inhibuje homing a adhezi v kostní dřeni. Centrální parasympatický a lokální sympatický cholinergní signál reguluje den/noc oscilaci cirkulujících HSPCs a leukocytů.

http://www.bloodjournal.org/content/133/3/224

Bibliografické údaje:

Titul: Vol 133, Issue 3: 183-286
Vydavatel: American Society of Hematology
ISBN: 1528-0020
Odkaz na stránky: http://www.bloodjournal.org/content/133/3