Medindex pro lékaře Časopisy: novinky Časopisy Blood

Blood

Blood

02.11.2018

Aberantní exprese CD137L je indukována GATA6 zvýšenou expresí a podporuje progresi kutánního T lymfocytárního lymfomu

Na aktivovaných T lymfocytech a antigen prezentujících jsou exprimovány CD137 a jeho ligand CD137L, tyto molekuly jsou zvýšené exprimovány na nádorových buňkách, hlavně u hematopoetických malignit a interakce mezi molekulami vede k podpoře nádorového růstu. V této studii se autoři věnovali roli CD137L a CD137 u kutánního T lymfocytárního lymfomu (CTLC). Flow cytometrická analýza ukázala, že je výrazně zvýšená exprese těchto molekul. Přidání anti-CD137L neutralizujících protilátek inhibuje proliferaci, přežití a CXCR4 mediovanou migraci a in vivo růst CTCL buněčných linií. Dochází totiž k inhibici fosforylace AKT, pMAPK a JNK. Navíc suprese CD137L signalizace snižuje antiapoptotický protein Bcl-2 a fosforylovala Bad. Transkripčním faktorem, který reguluje CD137L je GATA6. DNA hypometylace a histonová acetylace indukuje zvýšenou expresi GATA6 v CTCL buňkách. GATA6 přímo zvyšuje expresi CD137L. Inhibice GATA6 tedy vede ke snížení přežití a in vivo růstu CTCL buněk. Autorům se tak podařilo popsat navou signalizační osu GATA6/CD137L, která se může stát terapeutickým cílem.
http://www.bloodjournal.org/content/132/18/1922



Myší pre-B lymfocytární ALL indukuje T lymfocytární dysfunkci, která není plně obnovena u lymfocytů s chimérickým antigenním receptorem

Adoptivní transfér od pacientů získaných T lymfocytů exprimujících chimérický antigenní receptor (CART) je účinný u pacientů s relabující, refrakterní pre-B lymfocytární akutní lymfoblastickou leukémií (ALL). Trvání remise vyžaduje exponenciální CART expanzi a perzistenci. Jak nádorové onemocnění ovlivňuje lymfocyty s CART zatím není známo. Autoři vytvořili TCF3/PBX1 a MLL-AF4 myší model ALL, aby zjistili, jak progresivní ALL ovlivňuje T lymfocytární funkce. T lymfocyty z ALL myší vykazovaly zvýšenou expresi inhibičních receptorů, včetně PD1, Tim3, LAG3 a byly dysfunkční i po adoptivním transféru v modelu TCR dependentního clearance leukémie. Pre-B-lymfocytární ALL indukovala expresi inhibiční receptorů minimální u části T lymfocytů. Ani přidání CAR na T lymfocyty z leukemických myší nevedlo k obnovení jejich funkce.
http://www.bloodjournal.org/content/132/18?sso-checked=true¤t-issue=y

Bibliografické údaje:

Titul: Vol 132, Issue 18: 1861-1999
Vydavatel: American Society of Hematology
ISBN: 1528-0020
Odkaz na stránky: http://www.bloodjournal.org/content/132/18