Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Immunology 2021 The Journal of Immunology March 15, 2021

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology March 15, 2021

16.03.2021

Semaforin 3E chrání před chlamydiální infekcí modulací funkce dendritických buněk

V nedávných studiích se podařilo identifikovat dalšího hráče v ovlivnění imunitních reakcí, a to semaforin 3E (S3E). Funkce S3E v průběhu infekce zatím nebyla objasněná. Autoři využili myší model chlamydiové plicní infekce. Během infekce dochází k indukci S3E v plicích a jeho deficit má negativní dopad na průběh infekce, na funkci dendritických buněk (DC) a T lymfocytů. U S3E KO myší, v porovnání s wild-typy myší, se během plicní infekce Chlamydia muridarum zvýšila bakteriální nálož, došlo k závažné ztrátě hmotnosti a patologickým změnám. Závažnost infekce u SE3 KO myší koreluje s redukcí Th1/Th17 cytokinovou odpovědí, zvýšenou Th2 odpovědí a narušenou protilátkovou odpovědí. Je také zvýšen počet regulačních CD4 T lymfocytů. DC izolované z S3E KO myší exprimovaly nižší množství ko-stimulačních molekul a produkovaly nižší objem IL-12, naopak se zvýšila exprese PD-L1, PD-L2 a IL-10. Ko-kultivace DC a T lymfocytů odhalila, že DC z infikovaných S3E KO myší selhávaly v indukci Th1 a Th17 odpovědi. Po adoptivním transferu (myši dostaly DC z S3E KO myší) nebyly myši chráněny před infekcí. Data dokládají, že SE3 hraje důležitou roli v protektivní imunitě před intracelulární bakteriální infekcí modulací funkcí DC a T lymfocytárních subsetů.
https://www.jimmunol.org/content/206/6/1251

Z NK buněk derivovaný IL-10 podporuje přežití postiženého během sepse

Sepse je spojená s dysregulací imunitní odpovědi a cytokinovou bouří v reakci na systémovou infekci. Je aktivována jak zánětlivá, tak protizánětlivá odpověď. Cytokiny určují, jak závažný bude průběh sepse, zda dojde k lymfopenii, přežití postiženého a zda dojde k dlouhodobé imunoparalýze. NK buňky jsou zdrojem jak prozánětlivých (IFN-γ), tak protizánětlivých cytokinů (IL-10). Mohou tak modulovat zánětlivou odpověď ke zhoršení či zlepšení. Autoři popsali, že myší NK buňky podporují přežití septického zvířete, neboť limitují rozsah a trvání cytokinové bouře. Produkce IL-10 NK buňkami po stimulaci IL-15 je relevantní také u pacientů v sepsi a klinické manifestaci a přežití sepse.
Studie tedy popisuje roli NK buněk v kontrole systémového zánětu a mohou se stát cílem terapeutické intervence během dysregulované zánětlivé odpovědi indukované infekcí.
https://www.jimmunol.org/content/206/6/1171

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 206,Issue 6
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/206/6