Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Immunology 2019 The Journal of Immunology July 15, 2019

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology July 15, 2019

09.07.2019

Skint8, nová molekula patřící do rodiny B7, negativně reguluje T lymfocytární odpověď

Imunitní odpověď je kontrolována T lymfocytárními kostimulačními a koinhibičními molekulami. V této studii autoři identifikovali Skint8, tj. molekulu, která patří mezi koinhibiční molekuly. Její extracelulární doména sdílí výraznou podobnost s existujícími členy B7 rodiny. Skint8 mRNA je exprimována na klidových i aktivovaných B lymfocytech, monocytech a CD4 T lymfocytech. „Domnělý“ receptor pro Skint8 je exprimován na aktivovaných CD4, CD8 T lymfocytech, B lymfocytech, monocytech a dendritických buňkách. Rekombinantní Skint8-IgG Fc fúzní protein inhibuje T lymfocytární proliferaci, aktivaci a produkci cytokinů in vitro. In vivo podání Skint8-IgG Fc redukuje T lymfocytární aktivaci a mírní průběh experimentální autoimunitní encefalomyelitidy u myší. Tento poznatek tak může mít i klinické využití u chorob, kdy je nutné tlumit aktivitu T lymfocytů.
https://www.jimmunol.org/content/203/2/400


Nikotin oslabuje bolest u osteoartritidy a expresi matrixové metaloproteázy 9 přes aktivaci α7 nikotin-acetycholinového receptoru

Osteoartritida (OA) je degenerativní onemocnění kloubů, které je spojené s bolestí a omezení pohyblivosti. V současné době podávaná symptomatická léčba nevede vždy ke snížení bolesti a snížení zánětu. V této studii autoři zjišťovali, jakým způsobem nikotin snižuje bolest a zánět v myším modelu OA. Dále byl využit také in vitro buněčný model. Léčba nikotinem snížila mechanickou alodynii, degeneraci chrupavky a produkci metaloproteázy 8. Vliv nikotinu byl zvrácen podáním selektivním blokátorem α7 nikotin-acetylcholinového receptoru. Na makrofágové linii nikotin po vazbě na α7-nAChR také výrazně inhiboval produkci MMP-9 indukovanou LPS, a to před zvýšení aktivity dráhy PI3K/Akt a inhibicí NF-κB translokací z cytosolu do jádra. Výsledky přinášejí důkazy o tom, že nikotin mírní zánět a omezuje bolest, a to díky aktivaci α7-nAChR, což snižuje zánět.
https://www.jimmunol.org/content/203/2/485

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 203,Issue 2
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/203/2