Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Immunology 2019 The Journal of Immunology July 1, 2019

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology July 1, 2019

25.06.2019

Metformin posiluje protizánětlivý a chondroprotektivní vlastnosti mesenchymálních kmenových buněk v modelu osteoartritidy u krys

Mesenchymální kmenové buňky (MSC) dokážou chránit chrupavku proti poškození, a tudíž i proti osteoartritidě (OA), jelikož mají imunomodulační kapacitu. V této studii se autoři zaměřili na vliv metforminem ovlivněných z tukové tkáně získaných kmenových buněk (Ad-hMSC) na osteoartritidu. Byl vytvořen krysí model osteoartritidy. Zvířata byla rozdělena na kontrolní skupinu a 2 léčebné skupiny ‒ léčená Ad-hMSC, léčená metforminem stimulovanými Ad-hMSC. Byla sledována bolest kloubů a také exprese cytokinů a dalších parametrů popisujících zánět.
U metforminem stimulovaných buněk došlo k nárůstu exprese protizánětlivých IL-10 a IDO, došlo ke snížení exprese látek zvyšujících zánět, tj. uvolnění HMGB 1, IL-1beta a IL-6. Metformin také zvýšil migrační kamacitu Ad-hMSC a expresi chemokinů. Společná kultivace metforminem stimulované Ad-hMSC + IL-1 beta stimulované chondrocyty vyvolala u chondrocytů snížení exprese mRNA pro RUNX2, COLX, VEGF, MMP1, MMP3 a MMP13 a zvýšila expresi TIMP1 a TIMP3. Při testování bolestivosti a chondroprotekci byly zachyceny lepší výsledky u krys léčených metforminem stimulovaných Ad-hMSC nez u těch, které byly léčené jen Ad-hMSC. U nich také došlo ke snížení exprese TGFbeta subchondrální kostí. Výsledky ukazují, že Ad-hMSC jsou využitelné pro léčbu osteoartritidy a vyšší účinnost je v případě, pokud jsou tyto buňky stimulovány metforminem. Tyto výsledky mohou být podkladem pro další studie, které by měly i klinické výstupy.
https://www.jimmunol.org/content/203/1/127



C reaktivní protein podporuje zánět přes FcγR indukované glykolytické reprogramování lidských makrofágů

C reaktivní protein (CRP), tj. protein akutní fáze, je produkován játry jako odpověď na infekci a během chronické zánětlivé reakce. Ačkoli je CRP znám svou kapacitou podporovat clearance debris a bakterií fagocytujícími buňkami, jeho další funkce nejsou dostatečně popsány. V této studii autoři prokázali, že komplex fosfocholin:CRP, ale ne solubilní CRP, reaguje s TLR receptory a amplifikuje posttranslační produkci TNF, IL-1beta a IL-23 makrofágy. Bylo také zjištěno, že FcγRI a IIa jsou také cílem PC:CRP a indukují zánět. Mechanismus, který za tímto efektem stojí, zahrnuje signalizaci kináz Syk, PI3K a AKT2 společně s glykolytickým reprogramováním. Data indikují, že u lidí není CRP jen marker zánětu, ale také jeho zprostředkovatel, neboť aktivuje makrofágy. CRP je tedy složkou vrozené imunity, která chrání před bakteriálními infekcemi, ale ve vazbě s fosfocholinem indukuje zánět a může exacerbovat mnohé patologické stavy, např. aterosklerózu.
https://www.jimmunol.org/content/203/1/225

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 203,Issue 1
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/203/1