Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Immunology 2018 The Journal of Immunology 1 Jun 2018

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology 1 Jun 2018

01.06.2018

http://www.jimmunol.org/content/200/11/3697

Vazoaktivní intestinální peptid zlepšuje akutní myokarditidu a aterosklerózu regulací zánětlivé a autoimunitní odpovědi

Vazoaktivní intestinální peptid (VIP) je neuropeptidy, který má vaskulární a kardioprotektivní funkci, reguluje aktivitu imunitního systému a zánětlivou odpověď.
Jeho role v zánětu postihujícím kardiovaskulární systém zatím nebyla přesně popsána. Autoři této studie testovali vliv VIP na experimentální autoimunitní myokarditidu a aterosklerózu. VIP byl podán myším intraperitoneálně v efektorové fázi autoimunitní myokarditidy. Podání výrazně snížilo prevalenci nemoci ve skupině myší, u nichž byla indukována, zmírnily se symptomy jako srdeční hypertrofie a poškození, redukovala se myokardiální zánětlivá infiltrace a nedošlo k rozvoji fibrotické srdeční remodelace. Toto bylo spojené s redukcí Th17 zprostředkované kardiomyogenní odpovědi i lymfatických uzlinách, je snížena tvorba srdečních autoprotilátek. Akutní a chronická ateroskleróza byla indukována u apolipoprotein E deficitních myší, jimž byla podávána hyperlipidemická dieta a provedena parciální ligace karotid. Systémová léčba VIP redukovala počet a velikost aterosklerotických plaků v karotidě, aortě a sinu. VIP redukoval Th1 zprostředkovanou zánětlivou odpověď, naopak se zvýšily počty T regulačních lymfocytů v aterosklerotických arteriích a drénujících lymfatických uzlinách. VIP také reguloval eflux cholesterolu makrofágy a snížila se tvorba pěnových buněk a jejich přítomnost v ateromových plátech. Díky VIP se také omezila proliferace a migrace hladkých svalových buněk a formace neointimy u myší s kompletní ligací aorty. VIP má tedy v preklinických studiích terapeutický potenciál pro léčbu kardiovaskulárních nemocí.


http://www.jimmunol.org/content/200/11/3711

PD-L1/B7-H1 inhibuje clearence virů makrofágy v HSV-1 infikované rohovce

Imunoprivilegovanost pomáhá ochraňovat rohovku před poškozením zánětem, ale může také narušit clearence patogenů ze slizničního povrchu. PD-L1/B7-H1 je odpovědný za imunoprivilegovanost rohovky a inhibuje funkci mnoho typů imunitních buněk. Autoři si položili otázku, zda PD-1/PD-L1 vazba reguluje HSV-1 clearance z infikované rohovky. PD-L1 je konstitučně exprimován epitelem rohovky a jeho exprese je zvýšená po HSV-1 infikování, peak exprese je na CD45+ buňkách, NK buňkách, dendritických buňkách, neutrofilech a makrofázích a na CD45- korneálním epitelu a 4 dny po infekci. B7-H1−/− myší v porovnání s wild type došlo do 4 dnů po infikování rohovky HSV-1 ke zvýšení exprese chemokinů a posílení migrace zánětlivých buněk do virové léze, tím došlo k poklesu HSV-1 titrů.
PD-L1 blokáda v rohovce způsobuje podobný nárůst virové clearence, což nasvědčuje tomu, že má PD-1/PD-L1 má lokální efekt. Za zvýšením clearence HSV-1 bylo hlavně díky monocytomakrofágové populaci. Studie s chimérami kostní dřeně je také zvýšená virová clearence, pokud jsou přítomné PD-L1 nehematopoetické buňky. Autoři předpokládají, že PD-L1 exprese na korneální buněk má negativní vliv na schopnost vrozeného imunitního systému zprostředkovat clearence HSV-1 z infikované rohovky.

Bibliografické údaje:

Titul: Vol. 200, Issue 11
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: http://www.jimmunol.org/content/200/11